Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A természetes elválasztás

A természetes elválasztás

Az elválasztásnak a leggyengédebb és egyben legtermészetesebb útja, ha engedjük, hogy a szoptatás lassan, szinte magától érjen véget. Az anya követi a gyermek elválasztódással kapcsolatos jelzéseit, ha szopni szeretne, engedi, és közben jól megfigyelheti, hogyan bontakozik ki a kicsi érdeklődése más dolgok iránt is. Nagyon valószínűtlen, hogy egy kisbabának élete első évében magától támadna az az ötlete, hogy elválasztja magát. A szoptatások gyakorisága nagyon különböző lehet, de összességében egyre ritkábban és rövidebb ideig fog szopni gyermeke. A kisgyerek már a családi asztalnál ül és a szopásnak, illetve az anyatejnek egészen más jelentősége lesz.

Tipp:Hogy a szoptatás lassan és kíméletesen érjen véget, ne kínálja már gyermekét anyatejjel, de ne is utasítsa el, ha szopni sze¬retne. Ezt szem előtt tartva a szoptatás egyre ritkábbá válik.

Az édesanya rá fog jönni, hogy mellének szerepe megváltozott. A jóllakottság már nincs annyira előtérben, helyette egyre inkább lelki táplálék forrása az anyamell, mellyel könnyen helyreállítható a kis gyermekszív egyensúlya és önbizalma. Egy kisgyermek számára a hétköznapi élet – elesés, fájó térd, kisebb, fájdalmas orvosi beavatkozás, ijedtség valamely hirtelen zajtól illetve a túlfáradás – megrázkódtatással jár. Meglepő, milyen gyorsan és fáradtság nélkül állítható vissza az elvesztett egyensúly a szoptatással. A kisgyermek intenzíven érzi az édesanyjához fűződő kapcsolatát és megújul bizalma. Idővel bővülnek a vigasztalás lehetőségei és fontos arra figyelni, hogy ne a szoptatás maradjon erre az egyetlen mód. Néha elegendő egy megértő pillantás, vagy ha a gyermeket vigasztalóan karjába veszi.
Ha egyre ritkábban szoptat, lassan a tejtermelődés is csökken – a kereslet-kínálat elve alapján. Előfordulhat, hogy egy-egy szopás között több nap is eltelik, mert a gyermek nem jelzi ilyen irányú kívánságát. A legröbb édesanya nem tudja pontosan, mikor ért véget végleg a szoptatás. Egyszer aztán eljön az utolsó alkalom – akár a második, akár a harmadik évben, akár később. A gyermek jóllakott – nemcsak az anyatejtől, hanem az anyamell szopásának élményétől is -, és akkor más élmények után néz, más tapasztalatokat szeretne szerezni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply