Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Úton a kisgyermekkor felé

Úton a kisgyermekkor felé

Az első hónapok alatt rendkívül fontos volt, hogy Ön, mint szülő kisbabája minden igényére azonnal vagy amint lehet reagáljon. Az változatlanul fontos, hogy kielégítse szükségleteit, azonban újra és újra előfordulnak olyan pillanatok, amikor ezt egy kicsit el kell halasztani.
Néhány területen feltétlenül határokat kell szabni. Kezdje mindezt kevés “nemmel” annyival, amennyit következetesen keresztül tud vinni, például, ha arról van szó, hogy a gyerek nehogy megérintse a tűzhelyet vagy a vasalót, a mosógépet illetve nehogy kiszaladjon az úttestre. Tegye mindezt szeretetteljes módon, de viselkedjen gyermekével szemben egyértelműen és következetesen. A nagyobb gyerek szoptatása és igényei kielégítése nem jelenti azt, hogy minden kívánságát korlátlanul teljesítenie kell. A legtöbb család számára ebben az időben nagy segítség, ha rendszeres ritmust alakítanak ki mindennapjaikban. Ily módon könnyebben tudnak tájékozódni a gyerekek. Ezenkívül ebben a korban nagyon jó néven veszik a kicsik, ha a tárgyaiknak megvan az állandó helyük.
Valószínűleg akkor boldogulnak a legjobban, ha összhangba hozza a saját és a kisgyerek igényeit. Ez leginkább akkor sikerül, ha megpróbálja napi tevékenységeit lépésről lépésre vele együtt intézni, úgy, hogy abban a gyerek szükségletei is helyet kapjanak.
A hosszú szoptatásnak különböző előnyei vannak. A gyermek kalória- és fehérjeszükségletének jelentős hányadát az anyatejből kapja meg, nem beszélve a tejben található vitaminokról és ásványi anyagokról. Ráadásul vannak olyan ellenanyagok, melyek szintje az anyatejben a hosszabb szoptatás során megemelkedik. Az idősebb gyerekek sok kórokozóval érintkeznek. A szoptatott gyerekeknek a természet még kisgyerekkorban is nyújt bizonyos fokú immunvédelmet. Minden szoptatással eltöltött évvel csökken az anyák számára is bizonyos betegségek veszélye.
Nemcsak testi, hanem érzelmi szempontból nézve is előny a hosszú ideig tartó szoptatás. A gyermek szem- és testkontaktus, valamint édesanyja közelsége iránti igénye továbbra is fennáll és ezeket a szoptatással tudja kielégíteni. Fontos, hogy ezeket megértse és elfogadja.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás