Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / A titkos hely – Majkpuszta

A titkos hely – Majkpuszta

A pünkösdi hosszú hétvége és a jó idő kirándulásra csábította a városlakók nagy részét. Egy kedves ismerősöm felhívta a figyelmemet egy titkos helyre, amely kb. 70 km-re a fővárostól Komárom-Esztergom megyében, Oroszlány külterületén található, a neve Majkpuszta.

E gyöngyszemet leginkább autóval érdemes célba venni. Ahogy közeledünk egyre zöldebb a táj, kétoldalt egy-két pihenőház, rendezett kertek tarkítják a képet. Majd jobboldalt a főútról letérve megérkezünk a „pusztára”. Rögtön egy ellentét tárul elénk, ugyanis középütt egy tó fogad bennünket, nem kietlen pusztaság, amit általában e szó sugall. A tó környéke szembeötlő tisztaságot mutat: a frissen kaszált fű, a tiszta levegő, a karbantartott padok, a kialakított bográcsozó helyek, famászókák hívogatják az arra járókat. A tóban vadkacsák, szárcsák róják körüket, időnként megbújnak a nádszigetek között vagy landolnak a víz tükrén. A fürdőzés tilos, viszont remek horgászstégeket alakítottak ki az engedéllyel rendelkezőknek. Szemközt egy vízimalom időként megmozduló lomha kereke vonzza a tekintetet. A tó jobb oldalán, az emelkedőn egy étterem várja az éhes vendégeket különleges fogásokkal és pazar tavi panorámával.

A tó jobb oldalán sétálva lejuthatunk egész közel a vízhez, a nádszigetekhez. Tavasszal illatos ibolyaerdő fogadja a kikapcsolódásra vágyókat, de minden évszak hordoz meglepetéseket. Körbesétálhatjuk Majkpuszta nevezetességét, a templomot és kolostort, melyet a XIII. században alapított a Csák nemzetség. A kolostort kamalduli barátok lakták. A templom órája Esterházy Pál zenedarabjait játssza, s idegenvezetéssel körbejárhatók a cellaházak. A vállalkozó kedvűek pedig kipróbálhatják milyen is volt a szerzetesi lét. Aki különlegességre vágyik, ne mulassza el megnézni ezt festői szépségű gyöngyszemet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Velencei-tavi üdülő- és kirándulóhelyek

A Velencei-tavat forgalmas üdülő-és kirándulóhelyek egész láncolata keretezi. Főként közlekedési okoknak tulajdonítható, hogy a legismertebb, …

Hozzászólás