Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / Abádszalók és a Tisza-tó

Abádszalók és a Tisza-tó

Abádszalók a Tisza-tó leglátogatottabb üdülőhelye, úgyis mondhatjuk, hogy a Tisza- tó idegenforgalmi központja. A település a Tisza középvonalának bal partján helyezkedik el Jász-Kun- Szolnok megyében.
Igazi sport és szabadidőközpont, sok vízi sportolási lehetőséget kínál: úszás, vízibiciklizés, jet-ski stb… A strandon csúszda, valamint sporteszköz kölcsönzési lehetőség is van. Abádszalókon is minden évben megrendezik tó átúszó versenyt 2 km-es távon, amely hasonlít a balatoni tó át úszó versenyhez.
Abádszalók igazi horgászparadicsom a horgászást kedvelők számára. A tó középső része, az ország legnagyobb egybefüggő horgászvize, több mint ötven halfaj él benne, ezekből a halfajokból tizenkettő védett.
A Tisza-tó északi területén madárrezervátum található. A Tiszavalki-öbölben levő rezervátum szigorúan védett természeti érték, nemzetközileg elismert a vízimadár-élőhelyek közt. A madárrezervátum része a Hortobágyi Nemzeti Parknak és az UNESCO által adományozott Világörökség része lett.
A vízi sportok mellett érdemes még az Abádszalóki Nyár rendezvény sorozatába is betekinteni, ahol minden rendezvény ingyenes.
A település Faluházában látható az a helytörténeti gyűjtemény, amely az itt élők tárgyi kultúráját mutatja be, valamint itt találjuk meg az országban egyedülálló Babamúzeumot is.
A Babamúzeumban több mint 560 ruha tekinthető meg. A ruhák elsősorban a Kárpát-medence területéről szármáznak, de megtalálhatjuk a Föld több mint 60 országának jellegzetes népviseletét. 218 db baba van kiállítva a babák 56 cm magasak. Igazi kuriózum, aki Abádszalókon jár ne mulassza el megnézni a Babamúzeumot.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Baradla – barlang

Miskolctól 50 km-re helyezkedik el Aggtelek és a közelében található a Világörögség részét képező Baradla …

Hozzászólás