Kezdőlap / Étel és ital / Ínyecségek / A trópusi éghajlat egyik legkeresettebb gyümölcse az ananász

A trópusi éghajlat egyik legkeresettebb gyümölcse az ananász

A trópusi éghajlat egyik legkeresettebb gyümölcse az ananász. 
Nem tudom tudják e hogy az ananász amit a 21. században már mindenhol lehet kapni az egész világon honnan is származik pontosan? Ennek a rövid cikknek a segítségével mindenre fény derül.
Az ananász biológiai rendszertani besorolását tekintve az egyszikűek osztályába azon beül pázsitfűvirágúak rendjébe és a broméliafélék családjába sorolandó.
A sokak számára semmit mondó rendszertani besorolás több mindenki számára árulkodó lehet.
Az ananász trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben található meg. Mindenki számára ismert őshazája Közép és Dél Amerika.
Biztosan kevesen tudják az olvasók közül hogy a Fülöp-szigeteken a 16. század elején leveleinek rostjából szöveteket készítettek.
Ez a gyümölcs fajta a 19. századra hazánkban is elterjedt.
Már az Esterházy család Kismartonban lévő kastélyánál üvegházakban nevelte az ananászt, amelyből 1830-ban 400 db-ot szüreteltek- gondolják el mekkora hírnek számított ez akkoriban!
Ha az ananászt jobban szemügyre vesszük a következőket láthatjuk:
Levelei egyszerűek, hosszúkásak, tőrózsában állók.
A levelek csúcsa hegyes, szélük tüskés, színük zöld, levélnyél nincs. A levelek erezete párhuzamos. Örökzöld.
Az ananász a laza, tőzeges, tápanyagban szegény talajt kedveli. Bőséges öntözést igényel 2-3 naponta. Nem bírja túlöntözést. Fényigénye nagy, a félárnyékot kedveli. Semmiképp nem bírja a direkt napfényt. Hőigénye nagy és fagyérzékeny. A növény sarjhajtással szaporítható tovább.
Több fajtája ismeretes.Elsősorban az Ananas sativa Lindl ami Dél-Amerika forró vidékéről ered. Ezt a faját spanyol, portugál tengerészek, kereskedők terjesztették el világszerte e növényt. Az ananásznak sok fajtáját kedvelik. Meg kell említeni a Nervosa maxima és a Cayenne. Mindkettő levele merev, a szélén tövisesen fogas, gyümölcsözete van. Szára 30-60 centiméter magas, levele 16-26 centiméter hosszú, álló ék alakú, szálas. Virága lila színű, gyümölcse eleinte zöld, megérve sárga, mint a kukoricaszem, gyakran 3-4 kilogramm tömegű. Az ananász a termesztés folytán nagyon megváltozott, gyümölcsének íze és zamatja nagyon gyarapodott. A termesztett gyümölcs mindig nagyobb, s többnyire magvatlan. A Celebeszen és Brazíliában elvadult ananász gyümölcse apró és ízetlen, de jó magvat érlel. Ma 50-60 fajtája van, de ananászházakban csak mintegy 10 fajtát nevelnek.
Németországban az Ananas sativa nervosa maximát tartják a legjobbnak. Európában az ananászt 1830 óta termesztik.
Fontos megemlíteni hogy kártevője a pajzstetvek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hideg, banános narancsleves

A banán igazából téli gyümölcsös, de ma már egész évben minden áruház és zöldségesbolt polcain …

Hozzászólás