Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Diétás étrend, jó közérzet

Diétás étrend, jó közérzet

A nem éppen könnyű fogyókúra alatt sem kell szenvednünk a finom falatok megvonásától; a jó közérzethez szükség van sok zöldségre, gyümölcsre, ezenkívül előnyben részesítendők a teljes kiőrlésű, nagy rosttartalmú gabonakészítmények is. Ezek az ételféleségek a következőknek köszönhetik kiváló élettani hatásukat:
– Vércukorszint stabilizáló hatás, melynek hatására megnő a teljesítőképesség.
– Serkentő hatás a szervezetre.
– Magasabb telítő hatás.

A fehérjék (tejtermék, hal, sovány hús) fontos szereppel bírnak a bőr- és hajfelépítésben, segítenek az izomleépülés elkerülésében. Ezenkívül nélkülözhetetlenek a jó közérzet elérésében, valamint a megfelelő megjelenésben.
A zsírokra is szüksége van a szervezetnek, megvonva azt, azért még nem jelenti, hogy azonnal lefogy a páciens. Csak a túlzott zsírbevitel káros az egészségre. Az életfontosságú telítetlen zsírsavak a különböző olajokból (lenolaj) nyerhetők. Segítenek a vérnyomás szabályozásában, a gyulladásos folyamatok kezelésében, a bőr kielégítő működésében.

A három alaptápanyag megosztása ideális esetben: 50-55% szénhidrát, 10-15% fehérje és 30-35% zsír. Ezekhez jönnek még az olyan nélkülözhetetlen összetevők, mint a vitaminok, az ásványi anyagok és a nyomelemek, melyek megakadályoznak számos betegség kialakulását, szabályozzák az anyagcsere-folyamatokat.
Nem felejthető ki a víz sem, melyből a test nagyobb része áll. Az átlagos felnőttek napi vízigénye évszaktól és erőkifejtéstől függően 2-5 liter között van, különösen fogyókúra esetén ajánlatos a minél több természetes folyadék, elsődlegesen gyümölcslé bevitele.

A diétás étrend összeállításakor az alábbiakat érdemes figyelembe venni, és a következő ételeket előnyben részesíteni:
A gyümölcsök közül gyakorlatilag valamennyi ajánlható, avval a kikötéssel, hogy télen a mirelit-készítmények közül lehetőleg a cukormenteseket válasszuk.
A zöldségek mindig friss állapotukban fejtik ki maximális hatásukat, elsősorban nyersen, vagy párolva fogyasszuk.
A tejtermékek kiváló kalciumforrások; a túró, a sajt, a joghurt a diéta fontos szereplői.
A húsok közül előnyt élveznek a sovány baromfihúsok és a tengeri halfajták.
A gabonaféléket képviseljék a teljes kiőrlésű termékek, müzlik, gabonapelyhek.
A zsírok közül a többszörösen telítetlen zsírsavtartalmú növényi olajok a hasznosak.
Az italok a fogyókúrás étkezésnek is elmaradhatatlan kellékei. Kiemelt szerepet kapjanak az ásványvizek és a tiszta gyümölcslevek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás