Kezdőlap / Egészség és fitness / Mi lesz a dohányosokkal?

Mi lesz a dohányosokkal?

Sokan egyenesen diszkriminációnak tartják, míg mások jogos döntésnek. Az
Egyesült Államok után az Európa Unió is célul tűzte ki a dohányosok helyzetének megnehezítését. Most nálunk is a Parlament elé került a törvényjavaslat, amely kitiltaná a dohányzást az összes vendéglátóhelyről. Ha a törvénytervezetet elfogadják, júliusra a kávézók, vendéglők, kocsmák már füstmentesek lesznek. Viták a Parlamentben és házon kívül. Az tény, hogy a dohányzás káros az egészségre. Ezt szinte mindenki tudja. Az is tény – legalábbis egy 2007-es felmérés is ezt támasztja alá – miszerint Magyarországon a felnőttek harmada, a fiatal felnőtt nők csaknem fele dohányzik. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság nemrég kiadott közleménye szerint a dohányzással kapcsolatos tervezett szigorítás már a jövő évben megközelítőleg ezerrel csökkenthetné a szívinfarktusok számát. Az ellenvetések között legtöbbször azt hallhatjuk, hogy milyen adóbevételektől esik el az állam. Egy statisztika szerint körülbelül 425 milliárd forintba kerül a dohányosok egészségügyi ellátása, ezzel szemben 250 milliárd a cigarettából származó adóbevétel. Még ha a számok nem is pontosak, azért látható a nagy különbség. Az is kimutatott tény, hogy a passzív dohányosok körében jóval gyakoribb a tüdődaganat kialakulása.
Nem nagyon veszik komolyan az emberek. Míg a vérnyomás- és cukorméréssel tudatosabban élnek, addig a tüdőkapacitással nem foglalkoznak. Bár nagy az ellenállás a törvénnyel kapcsolatban a dohányosok részéről, tény, hogy vízválasztó lehet. Az is igaz ugyanis, hogy minél jobban tiltjuk, annál inkább rágyújt a dohányos. Az tehát a kérdés, hogy betartható lesz-e a törvény, ha megszavazzák?
Sajnos az iskolákban is megfigyelhető az a tendencia, hogy a 14- 18 év közötti korosztályból egyre többen dohányoznak. Bár az iskolák tiltják ezt, de ha a gyerek kimegy az utcára, már nem tehetnek semmit, nincsen a kezükben szankció.
Több iskolaigazgató kezdeményezte, hogy az önkormányzat alkosson egy olyan rendeletet, miszerint az iskolák körzetében 200 méteren belül senki ne dohányozzon. És ami a legfontosabb, ezt ellenőrizzék is, például a közterület felügyelők.
A viták legélesebb felszólalói a vendéglátósok, akik attól félnek, hogy a dohányzás tiltása után jelentősen lecsökken a forgalom.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás