Kezdőlap / Étel és ital / Ínyecségek / Meleg napokra; Parfé

Meleg napokra; Parfé

Nyáron, nagy melegben készítsünk parfét. (Ezt természetesen csak a hűtőszekrény mélyhűtő részében lehet készíteni.)
A parfé alapja a tejszínhab, amit különbözőképpen ízesíthetünk.
Húsz dkg felvert tejszínhabba teszünk 6 dkg porcukrot, és tovább verjük, majd belekeverjük az ízesítőanyagokat, amelyek lehet: 6-7 dkg áttört gyümölcs, pl. eper, málna, meggy, őszibarack, sárgabarack, vagy málnaszörp, ribizliszörp. Ha nem gyümölccsel izésítjük, akkor keverjünk a cukrozott tejszínhabba ½ dl erős feketekávét, vagy egy evőkanál -tejjel és cukorral simára kevert-kakaót, esetleg 5 dkg, vaníliás tejjel leforrázott és kihűtött darált diót, mogyorót vagy mandulát.
A hűtőszekrény jégkockatartóját öblítsük ki hideg vízzel, öntsük bele az ízesített tejszínkrémet, a tetejét simítsuk el, és helyezzük bele a kockázó rácsot, majd tegyük vissza a mélyhűtő részbe.
A beállított hűtőerősségtől függően 2-3óra alatt fagy meg. Ha egészen kemény krémet akarunk, akkor tovább kell fagyasztanunk.
Egy lapos tálat is tegyünk a hűtőbe, amire kiborítjuk a parfét.
Ha már elég keményre fagyott, a formát egy pillanatra meleg vízbe mártjuk, és kicsavart ruhával körültörölgetjük, így könnyen ki tudjuk borítani a parfét az előhűtött tálra, a kockázó rácsot is kivesszük belőle, a kockákat szépen elrendezzük, és babapiskótával tálaljuk.
Tölthetjük az ízesített tejszínkrémet vastag falu poharakba is -esetleg 2-3 ízesítést rétegezve-, és így tesszük a mélyhűtő részbe. A poharakat előre hűtsük le, nehogy az erős hidegtől megpattanjanak.

A parfét többféle ízesítéssel is készíthetjük rétegesen fagyasztva.
Néhány jó ízösszeállítás: kávé-eper; csokoládé- málna; sárgabarack-mandula; ribiszke-dió; vanília-csokoládé; vanília-kávé.

Vaníliaparfé
Hozzávalókat1/2 l tejszínhab3 tojássárgája
15 dkg porcukor
¼ rúd vanília-csokoládé20 dkg tejszínhab

A tejet hosszában elvágott vaníliával felforraljuk. A tojássárgáját elkeverjük 10 dkg porcukorral, állandó keverés közben felöntjük a felforralt vaníliás tejjel, és kis lángon vagy gőz fölött főzzük, közben habverővel állandóan keverjük.
A tűzről levéve tovább verjük. Ha kihűlt összekeverjük a tejszínhabbal, és formába öntve tesszük a mélyhűtőbe. Néhány óra alatt keményre dermed.

Ha a tejszínkrémhez, parféhoz kevesebb cukrot használunk, keményebbre fagyaszthatjuk.
Tálaláskor cukrozott tejszínhabbal, gyümölccsel, ostyával, babapiskótával díszíthetjük.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hideg, banános narancsleves

A banán igazából téli gyümölcsös, de ma már egész évben minden áruház és zöldségesbolt polcain …

Hozzászólás