Kezdőlap / Vitaminok / A vitaminokról

A vitaminokról

A vitaminok bár a minden napi életünk része, csak 100 éve tudjuk, mennyire nélkülözhetetlenek, hogy életben legyünk és hogy egészségesen éljünk. A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez, a növekedéshez, a sejtek szövetek regenerációjához, és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség megőrzéséhez.
A vitaminok önmagukban nem jelentenek energiaforrást. Azonban sok fontos biokémiai folyamatban vesznek részt. A szervezetünk azonban egyes vitaminok előállítására csak kis mennyiségben, vagy egyáltalán nem képes. Ezekhez a vitaminokhoz táplálékunkon keresztül jutunk hozzá. Minden vitaminnak más és más a szerepe a szervezetben. Egymást nem tudják sem pótolni, sem helyettesíteni. Ha valamelyik hiányzik, akkor az egyes anyagcsere-folyamatok károsodnak és kóros tünetek jelentkezhetnek.
A vitamin bevitelt bizonyos életkorban, terhesség, szoptatás alatt, fokozott fizikai aktivitás, vagy betegség esetén fokozni kell, mert megnövekszik a szervezet vitaminigénye. Vitamin hiányhoz vezethetnek a rossz táplálkozási szokások, a szélsőséges táplálkozási irányzatok, a a helytelenül összeállított étrend, bizonyos emésztőszervi betegségek, felszívódási zavarok.
A vitaminhiány tünetei lehetnek az ingerültség, a koncentrálóképesség csökkenése, álmatlanság, depresszió, vagy étvágytalanság. A vitaminhiány rövidebb távon működésbeli zavarokat, hosszú távon betegségeket okoz.
A vitaminok két nagy csoportra oszthatók:
A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) amelyet a szervezet hosszabb ideig raktároz, felszívódásuk az étrend zsírtartalmától függ.
A vízben oldódó vitaminok (B-vitamin-csoport: B1-, B2-, B6-, B12-vitaminok, niacin, pantoténsav, biotin, folsav és a C-vitamin) amelyek különböző mértékben, de viszonylag gyorsan ürülnek ki szervezetünkből, ezért rendszeres pótlásukra szükség van.
Az egyén vitaminszükséglete függ a kortól, nemtől, fizikai aktivitástól, táplálkozási szokásoktól.

Ezt mindenképpen olvasd el!

C-vitamin

A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav nagyon fontos szerepet játszik a sejtek felépítésének folyamatában. Részt …

Leave a Reply