Kezdőlap / Állatok / Halak / A Zebra és a Spanyol fogasponty

A Zebra és a Spanyol fogasponty

Zebra-fogasponty Aphanius fasciatus
Jegyei: teste mérsékelten nyújtott, oldalról kissé lapított, feje fölülről összenyomott. Szájnyílása kicsi, rézsút felfelé irányuló; állkapcsain apró, háromhegyű fogak ülnek. Pikkelyei nagyok, 25-30 egy hosszanti sorban; oldalvonala nincs. A csaknem farokállású hátúszó 10-13, a farok alatti úszó 9-12 sugárral: zsírúszója nincs; farokúszója lekerekített. Színezete: a hím oldalain 10-15 széles, sötét keresztsáv van; háta olajzöld, hasa fehéres, ezüstös csillogású; úszói a sárgától az aranysárgáig; hátúszója sötét szegéllyel, farokúszója széles, sötét keresztszalaggal díszes. A nőstény világos, szürkészöld, alig észrevehető keskeny keresztsávokkal és világosszürke, átlátszó úszókkal. Testhossza: hím 5,5 cm-ig, nőstény 6 cm-ig. Élőhelye: a Földközi-tenger északi medencéjének édes- és brakkvizei, Dél-Franciaországtól az elő-ázsiai partvidékig. Az észak-afrikai partok mentén Marokkótól Líbiáig.
Életmódja: igénytelen, rendkívül szívós hal, rendszerint a felszín közelében tartózkodik. Tavasztól őszig ívik. Nagy ikráit finom növényi részekre vagy algamezőkre rakja, a kelési idő 10-15 nap. Egyéves kora végén ivarérett. Tápláléka: planktonrákok, rovarlárvák, bábok, emellett algák, lágy növényi részek és ürülék is.

Spanyolfogasponty Aphanius iberus
Jegyei: teste henger alakú, oldalról csak kevéssé összenyomott, feje felülről lapított. Szájnyílása kicsi, rézsút felfelé irányuló. Állkapcsai apró, háromhegyű fogakkal. Pikkelyei nagyok, 26-28 egy hosszanti sorban; oldalvonala nincs. A csaknem farokállású hátúszó 9-10, a farok alatti úszó 9-10 sugárral; zsírúszója nincs; farokúszója lekerekített. Színezete: a hím oldalán 15 keskeny, világoskék keresztsáv; háta olajzöld, oldalai a kékeszöldtől a kékig, hasa fehéres. Farokúszója sötétkék, 3-5 világos keresztsávval és világos szegéllyel; hát- és farok alatti úszója sötét, világos pettyekkel, a hátúszó szegélye világoskék. A nőstény az olajzöldtől a kékeszöldig változhat, oldalán barna foltokkal; valamennyi úszója világos, áttetsző. Testhossza: a hím 6 cm-ig, a nőstény 8 cm-ig.
Élőhelye: édesvizű tavacskák, árkok és mocsarak, ritkábban brakkvíz is Kelet- és Dél-Spanyolországban és az észak-afrikai partvidéken (Marokkó, Algéria). Életmódja: a hőmérséklet-változásokra és a víz alacsony oxigéntartalmára nem érzékeny. Április és augusztus között ívik. Igen nagy ikráit (kb. 200 egy nősténytől) élénk nászjátékot követően növények közé, a vízfelszín közelében rakja le. A kelési idő 6-8 nap. Egyéves kora végén ivarérett. Tápláléka: planktonrákok, rovarlárvák, vízre hullott rovarok, algák.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron …

Hozzászólás