Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A zöldhályog sokáig nem ad jelet

A zöldhályog sokáig nem ad jelet

A zöldhályog vagy glaukóma a látóidegek krónikusan romló megbetegedése, ami látótér károsodáshoz vezet, és vakságot okozhat. Korábban a zöldhályog kialakulásáért a megemelkedett belső szemnyomást tették felelőssé. Ma már ismert tény, hogy sok olyan páciensnek is glaukómája van, akinek a szemnyomás értéke a normális tartományon belül van. A vakság egyik leggyakoribb kiváltó oka a glaukóma.
Mi okozza a glaukómát? A pontos okok nem ismertek. A legfontosabb tényező a túl magas szemnyomás. Az olyan betegeknél, ahol látszólag normális a szemnyomás, azt feltételezik, hogy az illetőnek egyénileg, azaz önmagához viszonyítva túl nagy. A látóidegek krónikus, vérrel való ellátottsági zavara is felelőssé tehető a glaukómáért. Az egyéb kockázati tényezők közé sorolható az öröklődés, az erős rövidlátás, a túl alacsony vagy túl magas vérnyomás.
Hogyan kell kezelni? A szemészorvos többnyire egy szemnyomás-csökkentő szemcseppet ír fel a betegnek. Ha ez nem segít, akkor egy glaukómaműtét csökkentheti a szemnyomást. A kezeléssel meg lehet akadályozni, hogy a páciens megvakuljon, de a látás javulását nem lehet elérni.
Természetesen ha a problémát a „rendetlen” vérnyomás okozza, akkor azt a bajt kell kezelni.
A glaukómás beteg sokáig nem vesz észre semmit a betegségéből. Csak akkor figyel fel rá, amikor a látásromlás már nagyon zavaró. A korai felismerés érdekében már a legkisebb tünetnél is szükséges, hogy felkeressük a szemészeti szakrendelést. A látóideg és a szemnyomás vizsgálata után sor kerül a látótér vizsgálatra is. Ezek együttesen megadják a választ, hogy mi okozza látásromlásunkat. Negyven éves kortól célszerű rendszeresen járni szemészeti szűrővizsgálatra is. Nem kell félni, a vizsgálatok nem járnak fájdalommal, viszont a korai felismeréssel sok nagyobb baj elkerülhető.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Skarlát

A skarlát lázzal járó fertőző, sőt ragályos betegség, amelyet jellegzetes bőrkiütés kísér. ehhez gyakran társul …

Leave a Reply