Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Utazási tippek / A poggyász összeállítása

A poggyász összeállítása

Hurrá, utazunk! Ám mielőtt egy sporttáskába dobálnánk pár kósza holmit és nyakunkba vennénk a várost, álljunk meg és gondoljuk át mire is lesz szükségünk! A csomagolás természetesen függ attól, hogy mennyi időre megyünk, hová, milyen szállásunk lesz, és milyen céllal megyünk. A következő tanácsok elsősorban a belföldön, turista, kiránduló céllal utazóknak nyújthatnak segítséget.
Fogjunk papírt, ceruzát és írjunk le mindent, ami az előre eltervezett programok kapcsán felmerül, hogy szükségünk lesz rá. Lássuk a ruhákat! Először is: gondoljuk át, hogy hová megyünk, ott milyenek az időjárási viszonyok, milyen ruhákra lesz feltétlen szükség. Milyen rendezvényeken, programokon, vagy éppen kirándulásokon, strandoláson fogunk részt venni. Ezeknek a figyelembevételével állítsuk össze a ruhatárat. Ne felejtsük el a kiegészítőket, kabát, esernyő, papucs, stb. sem. Ha olyan helyen szállunk meg, ahol nem lesz ágynemű, vigyünk hálózsákot, és ne felejtkezzünk meg a törölközőről se!
Ha a ruhák megvannak, lássuk, mi mindenre van még szükség. A neszesszerbe tegyünk el minden szükséges higiéniai felszerelést, ne feledkezzünk meg a fésűről, férfiak borotváról sem (ha hosszabb útra mennek). Élelmiszert nyilván annak függvényében vigyünk, hogy az adott szálláson lesz-e, ill. mikortól kapunk élelmet, valamint, hogy mivel megyünk: hiszen saját személyautónkkal nem probléma egy hűtőtáska elszállítása, de tömegközlekedéssel már jobban meg kell gondolni. Ne feledkezzünk meg külön élelmet, illetve italt csomagolni útravaló gyanánt, kiváltképp ha hosszú útra számíthatunk. Vigyük el szükséges gyógyszereinket, esetleg kis elsősegély-csomagot sebtapasszal, fertőtlenítőszerrel. Ha nyáron utazunk, ne maradjon ki a naptej sem! Vigyük el mindazokat a tárgyakat, amik számunkra a kikapcsolódáshoz szükségesek: könyv, újság, zene lejátszó, strandjátékok, túrafelszerelés. Ha mindent összehordtunk, amit a listára vetettünk, és túl soknak bizonyul, kezdjünk szelektálni, és csak azt vigyük, amiről valóban feltétlen hisszük, hogy szükség lesz rá. A poggyász méretét mindenképp az utazás módjához igazítsuk. Ha személygépkocsival megyünk, kicsit szabadabbak a lehetőségek. De ha a csomagjainkkal sokat kell sétálni, átszállni tömegközlekedési eszközökön, mindenképp válasszunk gurulós bőröndöt, vagy erős turista hátizsákot. A nagyobb csomagunk mellett nem árt, ha van egy kisebb, úti poggyászunk, amiben az út közben szükséges dolgokat tehetjük (iratok, telefon, zsebkendő, pénz, étel-ital, stb.). A pénzt lehetőség szerint ne könnyen megközelíthető külső zsebbe tegyük, hanem védettebb helyre. „Kéznél” csak annyit hagyjunk, amennyi az utazás közben kellhet (pl. jegyre), a többit a nagyobb poggyászunkba rakjuk el!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Jökulsárlon az elbüvölő gleccser

Jökulsárlon szó szerint azt jelenti: gleccser lagúnában (Jörkull- gleccser, Lon –lagúna). Abban az időben, a …

Hozzászólás