Kezdőlap / Építőipar / Lakáshitel / Adósmentés mellékhatásokkal

Adósmentés mellékhatásokkal

Az utóbbi hetekben vált ismertté a törlesztési gondokkal küszködő jelzáloghitelesek megsegítésére született kormányprogram, melynek elemeit nyár végétől kezdik alkalmazni. Az otthonvédő akcióterv fontosabb elemei: a devizahitelek törlesztőrészleteinek fix árfolyamon történő forintra váltása, a nem fizető adósok ingatlanjainak fokozatos árverezése, a nemzeti eszközkezelő felállítása és a kisebb lakásba költözők hiteleinek támogatása.
Az adósok kérelmezhetik, hogy svájci frank-alapú hiteleik törlesztőrészleteit 2014. december 31-ig 180 forintos árfolyamon, euroalapú részleteiket 250, a japán jen-alapúakat pedig 200 forintos árfolyamon váltsák át forintra. Ez a frankalapú hiteleknél havi 17-18 százalékos törlesztőrészlet csökkenést jelenthet.
A három év alatt felszaporodó árfolyam-különbözetet egy úgynevezett gyűjtőszámlán tartják nyilván a pénzintézetek, az adósoknak pedig kedvezményes kamatteherrel növelten 2015-től kell megfizetniük.
Július 1-től újra árverezhetnek a bankok, de 3 év alatt a nem fizetők ingatlanjainak csupán felét.
A nemzeti eszközkezelő társaság megvásárolhatja a bajba jutottak lakását, és bérbe adhatja nekik, így nem kerülnek utcára. További feladata lesz, hogy bérlakásépítésbe kezd, mely lakásokat azok bérelhetik majd, akik eladni kényszerülnek az ingatlanjukat.
A csomag utolsó eleme arról rendelkezik, hogy azok az adósok, akik nem tudnak törleszteni, és készek kisebb értékű ingatlanba költözni, legfeljebb öt évig évi 3,5 százalékos kamattámogatást kaphatnak az államtól. Ennek részletei sok kérdést felvetnek, például hogyan állapítható meg, hogy önként költözött-e ki az adós, mindenkinek jár-e ez a támogatás vagy valamilyen szempontok alapján dől el.
A kétkedők észrevételeit sem szabad figyelmen kívül hagyni. Szerintük a csomag hamis biztonságérzetet kelt, hiszen valójában nem veszik le a terhet a devizahitelesek válláról. 2015-től ugyanis akár 30 százalékkal is nőhetnek a részletek, és az árfolyamkockázat is újra őket sújtja majd. Valójában a törlesztendő összeg nem csökken, csak időben kitolódik – hangsúlyozzák többen -, továbbá a csomag csak egyes rétegeknek jelent bizonyos könnyítést, de ezt később „kamatostul visszaveszi majd az állam”.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakásvásárlási hitel

A lakásvásárlási hitel az egyik legnagyobb hitel konstrukció. Amivel nagyon sokan éltek az elmúlt években …

Leave a Reply