Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Fogyókúra és a zsíradékok

Fogyókúra és a zsíradékok

A magas zsírbevitel csökkenti az inzulinérzékenységet. Ezzel szemben az egyszeresen telítetlen zsírok élettani hatása kiemelkedően jó. Az olasz G. Richardi a következő vizsgálatról számolt be a British Journal of Nutrition 2000-es számában: 162 egészséges felnőttnek három hónapos étrendet adtak. Az egyik csoport tagjai részére egyszeresen telítetlen, a másik csoportban lévő embereknek telitett zsírokban gazdag diétát írtak elő. A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a telített (állati eredetű) zsírokban gazdag étrenddel szemben a telítetlen zsírokban gazdag étrend javítja az inzulinérzékenységet. Ez a pozitív hatás azonban eltűnik, ha a zsírbevitel meghaladja a felhasznált kalóriaérték 38%-át.
Egészségtelen lenne a zsírt teljesen száműzni a zsírégető program étrendjéből. A zsír is létfontosságú, éltető tápanyag. Ha nem eszünk belőle annyit, amennyire szükségünk van, szervezetünk is elő tudja állítani. Önmagukban a csökkentett zsírbevitelt biztosító étrendek sem okoznak súlycsökkenést.
Ezt az Amerikai Egyesült Államokban végzett felmérés során állapították meg. 1955-ben egy átlagos ember
energiaigényét 40%-ban zsírból fedezte, 1995-re ez az érték 35%-ra esett vissza. Ugyanezen időszakban az elhízott felnőttek aránya 25-ről mégis 40%-ra növekedett. Sokan úgy értelmezik az alacsony zsírtartamú étrendet, hogy a többi élelmiszerből kalóriatartalomtól függetlenül korlátlan mennyiségben fogyaszthatnak bármit. Ráadásul a fejlett társadalmakban egyre jobban elterjedt az ülő életmód, mely szintén fontos szerepet játszik az elhízásban.
A zsírfogyasztás nem vezet elhízáshoz, ha több kalóriát használunk fel, mint amennyit a szervezetbe juttatunk. Az egészséges hozzáállás az, hogyha a bevitt kalóriák 38%-a alá szorítjuk a zsírbevitelt, csökkentjük a telített zsírok fogyasztását, és helyettük inkább esszenciális zsírsavakban gazdag olívaolajat, olajos halat (például szardíniát), makrélát, lazacot és tonhalat fogyasztunk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Leave a Reply