Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / A fogyókúra nem csak esztétikai kérdés

A fogyókúra nem csak esztétikai kérdés

Van, amikor a fogyókúrát már nemcsak azért kezdjük el, mert a külsőnk fontos. A leadott felesleggel nem csak önérzetünk erősödik, de a hasi területen felhalmozódott zsír elégetésével egyben a súlyos szívbetegségek kialakulásának kockázatát is csökkentjük.
Az elhízás két formája, az alma és a körte típus is más-más kockázati tényezőket hordoz magában. A Journal of the American College of Cardiology folyóiratban közölt kutatás eredményei alapján a hasi területen lerakódott zsírpárnák, az „úszógumi” elősegíti az artériák falán megjelenő plakkok kialakulását, s így jelentősen növeli a szívbetegségek kockázatát.
Az összefüggés azonban nem csak az idősebb, de a fiatal, serdülő korosztály körében is fennáll, a túlsúlyos 10-15 éveseket épp úgy fenyegeti a szívbetegségek, a szívinfarktus kialakulásának veszélye. Az Egyesült Államokban a halálozási statisztikák vezető helyén, a férfiak és nők esetében egyaránt a szívbetegségek állnak.
A plusz kilók és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása közti kapcsolat régóta ismert tény. Kutatók most azt vizsgálták, az elhízás mely formái jelentenek nagyobb veszélyt. Ennek meghatározására az erek falának állapotát figyelték meg. Az atherosclerosis az érelmeszesedés legjellemzőbb formája, mely kalcium és zsírok lerakódásának következtében az erek falának rugalmasságának elvesztésével jár, s azok leszűküléséhez vezet.
Aki fogyókúrára adta már a fejét, annak sok kifejezés, módszer és jó tanács, ismerősen hangzik.

Tartózkodjunk a sok szénhidráttól
A bűnösök közül a három legrosszabb: édesített italok – üdítők és gyümölcslevek -, tészta és a kenyér, péksütemény. Noha a desszertek is szénhidrátban gazdagok, általában nem esszük olyan nagy mennyiségben, mint a már említett hármat.

Kerüljük a vörös húsokat
Szakemberek azt tanácsolják, hogyha egy finom bélszinre vágyunk, előtte győződjünk meg arról, hogy a marhát fűvel táplálták-e. Ez nem túl egyszerű feladat! A feldogozott, finomított húsokat szintén kerüljük el, mivel adalékanyagokkal tartósítják. A legfrissebb tanulmányok szerint az ilyen húsok fogyasztása 62-szeresre növelik a hasnyálmirigyrák kialakulását.

Mozogjunk!
Ha több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit elégetünk, a fölösleg zsír formájában elraktározódik. Ahhoz, hogy átbillentsük a mérleg nyelvét, növelnünk kell az elégetett energia mennyiségét. Végül is hosszútávon ez az alapja minden egészséges diétának. Rendszeres mozgás nélkül elmarad a várva várt siker. Az biztos, hogy azok, akik betartják a fenti előírásokat arról számolnak be, hogy jobban érzik magukat, több energiájuk van, jobban pörög az agyuk, és a kimerültség vagy a fájdalom eltűnt az életükből.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás