Kezdőlap / Divat-szépség / Afrofonás

Afrofonás

Az afrofonás egy ősi, afrikai fodrászművészet. Az afrikai törzsek hajfonói a mai napig a szabad ég alatt űzik a mesterségüket, ám mostanra már mi is, szinte bárhol, az erre alkalmas hajszalonokban elkészíttethetjük ezt a frizurát.
Az afrofonás azt jelenti, hogy a hajat egy bizonyos technikával – ez több fajta fonás is lehet – szorosan a fejbőrhöz illeszkedve lefonják. Ezt lehet saját hajból – aminek tartóssága egy hónap – és lehet műhajból is készíttetni, ami akár három hónapig is megmarad. Póthaj felhasználása esetén a legtöbb szalonban egy jó minőségű, Kanekalon nevezetű műhaj kerül felhasználásra.
Ápolására régen teafaolajat használtak, mely megakadályozza a korpásodást, viszketést és csillogó hatást eredményez, így használata napjainkban is ajánlott, azonban a legegyszerűbb samponnal is tökéletesen tisztítható.
Az afrofrizura kényelmes és praktikus viselet. Rengeteg sportoló, táncos és zenész hordja így a haját, hogy a rakoncátlan tincsek ne lógjanak a szemükbe, ezen kívül, pedig nem igényel minden napos ápolást, fésülést.
A tévhittel ellentétben rendkívül egészséges hajviselet is. A normál haj ki van téve a rendszeres fésülésnek, szárításnak, vasalásnak, esetleg hajfestéknek, melyek roncsolhatják a hajat. Ezzel ellentétben a fonott haj pihen, nincs szüksége beszárításra, sem festésre, ráaádsul mindig esztétikus.
Az afrofonásnak, mint már említettem, több típusa létezik. A Cornrow, azaz „kukoricasor” az egyik legkedveltebb. A hajat szorosan a fejbőrhöz fonják, a választékok variálásával pedig mintákat hoznak létre.
A legegyszerűbb afrofonás a Long braids, magyarul „hosszú fonat”, ami annyiból áll, hogy hármas fonással sok hosszú, vékony fonatot készítenek.
A most nagyon divatos Kinky Twist vagy „szenegáli fonás” technikájában is eltér a többitől. Két, ellenkező irányba tekert tincs összefonásával olyan hatást kelt, mintha viselője fején sok, vékony kis kötél lógna haj helyett.
Összességében az afrofonás lényege, hogy rendben tartsuk rakoncátlan, vastag szálú, dús vagy göndör hajunkat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A zsírszövet eltávolítása

Aki már egyszer komolyan harcolt a túlsúlya ellen, az jól tudja, hogy tulajdonképpen egészen elfogadható …

10 hozzászólás

 1. jó cikk :) nekem is nagyon tetszik az afrofonás, volt amikor én is úgy hordtam a hajam :)

 2. Lényegre törő, nem túl rövid és nem is untatóan hosszú cikk, a fontos információk kiderültek számomra. Jó és bárki számára könnyen érthető a megfogalmazás, alapismeretnek bőven elég ennyit tudni az afrofonásról. Nekem nagyon tetszik :)

 3. Nekem is tetszik,mind a cikk, mind a fonàs, bàr sajnàlom, hogy egy màr-màr nèprajzi jelensèg a divat àldozatàvà vàlt, ès honàt vesztette.

  • Én ezen még nem is gondolkodtam, de tényleg érdekes, h egy mondhatni népi hajviselet ennyire divatos lett napjainkban. Köszönöm, h írtál!

 4. Szia!
  Nagyon jó a cikk.

 5. Szia!
  Nagyon jó kis cikk! A teafaolaj jó a nem fonott hajra is? Mmint korpa ellen meg ilyesmi… Kipróbálnám.

Hozzászólás