Agykárosodás

Little-kórnak nevezik azt az újszülött kori agykárosodást, amely a testmozdulatok összehangolásának, biztos irányításának hiányához vezet. Egyes gyermekek ideg-rendszere már anyjuk terhessége alatt károsodik, másoknál nehéz szülés következménye, amikor az újszülött átmenetileg oxigénhiányban szenved. Abból is származhat agykárosodás, ha egy koraszülött súlyos légzési nehézséggel küzd, az ilyenkor fellépő agyvérzés és oxigénhiány hajlamosít a kór kialakulására. Kevésbé gyakoriak a súlyos fejsérülés és az agyhártyagyulladás.
Minthogy az agy finom, irányító központjai életük első hónapjaiban nem működnek még, az agykárosodásnak születéskor nincsenek látható jelei. Körülbelül kilenc hónapos korban figyelnek fel arra, hogy a gyermek nehezen ül fel, általában bizonytalanul mozog vagy képtelen a tárgyakat megfogni és kézben tartani. Agykárosodás érintheti az egyik oldalt (jobb vagy bal kart és lábat), mindkét lábat, a karokat csekély mértékben, vagy mind a négy végtagot és a törzset is. Járni, ha később ugyan, de általában megtanul a gyermek. Ha a végtagok merevek és bizonyos testhelyzetben rögzülnek, a szak-nyelv a gyermeket „spasztikusnak” nevezi. A sűrűn ismétlődő, céltalan, kígyózó mozdulatokra hajlamos beteget „athetotikus” jelzővel illetik.
Az agykárosodás nem romló, súlyosbodó betegség. Az sem ritka, hogy agykárosodott gyermekek normális értelmi képességgel
rendelkeznek, és képesek normálistársas életre.
Tünetek
• A csecsemő késve ül fel.
• Későn jár.
• Kar- és lábmerevség, „furcsa” kacsázó járás.
• Rendellenes testhelyzetek állandósulása.
Mi a teendő?
Az agykárosodás kezelése abból áll, hogy igyekeznek a gyermek testi, szellemi és társas életre irányuló képességeit teljes mértékben kifejleszteni. Ezért fontos, hogy szakorvos idejében megvizsgálja, mert így már kiskorában elkezdhetik a kezelést. Nyújtó gyakorlatokkal megakadályozzák a végtagok végleges deformálódását, ortopédiai eszközök, egyes esetekben műtéti beavatkozások fokozzák a mozgékonyságot, és az oktatás, például beszédterápia, kárpótlást nyújthat a mozgáskorlátozottságért.
Ha szellemileg a gyermek nincs hátrányos helyzetben, kilátásai rendkívül biztatónak mondhatók. Amennyiben értelmi képességei jók, és meg tudja értetni magát, meglepően jól alkalmazkodik mozgásképessége súlyos hiányához.
Igen sok függ a család magatartásától. A szülőknek óvakodni kell attól, hogy sajnálatot, szánakozást mutassanak. Ha több testvér van a családban, ezzel a gyerekkel a lehetőségekhez képest ugyanúgy kell bánni, mint a többiekkel, bármilyen nehéz feladat is ez a szülőknek.
Mint minden rokkant gyermeknél, őnála is azt kell inkább hangsúlyozni, amit meg tud csinálni, s nem az ellenkezőjét.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas …

Hozzászólás