Kezdőlap / Állatok / Halak / Akvárium: a lakás dísze – vagy szégyene

Akvárium: a lakás dísze – vagy szégyene

Biztosan nagyon sok ember érzi úgy élete során legalább egyszer, egy gyönyörű, szebbnél szebb halakkal teli akvárium előtt ácsorogva – barátoknál, kisállat kereskedésben, vagy bárhol – hogy neki mindenképpen szereznie kell egy akváriumot és természetesen te kell raknia gyönyörű halakkal, mert csodálatos látvány.
Hát igen.. csodálatos látvány.
Egészen addig, ameddig elegendő időt és energiát szán az ember a rendben tartására.
Ezek a gyönyörű halacskák ugyanis nem csak úszkálnak a vízben. Ott élnek. Ahogy bármely más házi kedvenc, ők is koszolnak.
A nem hozzáértő bánásmód csak rosszabbít a helyzeten. A túl sok táplálék, a nem megfelelő növényzet, a nyáron túlmelegedett víz mind – mind elősegíti a víz koszolódását, zavarosodását.
Aztán persze a csodálatos halacskákból egyszerre nyűg lesz, mert alig néhány nappal az akvárium tisztítás után ismét borzasztó látvány tárul a gazdi szeme elé, pedig ő kimondottan gyönyörködés céljára szerezte be kis kedvenceit.
Aztán még néhányszor megismétlődik az előbb leírt jelenség és következik a fordulópont.
Az első variáció, hogy lázasan elkezd keresgélni, vajon kinek is ajándékozhatná az immár teherré vált akváriumot halastul, levegőztetőstül, vízmelegítőstül, akár egy teljes havi élelemmel megtoldva bónuszként, csak vigye már valaki.
A második variáció, hogy a lakás legeldugottabb zugába költözteti a „gyönyörűséget” és időnként, amikor már alig látszanak a zavaros vízben a halak, kitisztítja az akváriumot.
Bizony – bizony.. Nem kíván túl nagy szakértelmet a díszhal tartás, de ahhoz, hogy tényleg a lakásunk dísze is lehessen egy akvárium szükség van némi odafigyelésre, és természetesen szabadidőre.
Sokan gondolják, a halakkal nincs probléma, csak beszórják nekik a haleledelt és ennyi a gondozásuk. Tévedés.
Aki állandóan rohan, keveset van otthon, gondolja meg jól mit vállal, mert a lakás dísze könnyen lehet a lakás szégyene is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Cápaharcsa

A cápaharcsa , latin nevén Pangasius sutchi , nevétől eltérően nem egy cápaféleség hanem a …

Leave a Reply