Kezdőlap / Állatok / Kutya / Alaszkai klee kai -a mini husky

Alaszkai klee kai -a mini husky

A neve jelentése kicsi kutya athabaska indián nyelven. A szibériai és az alakszkai husky kicsi változata. Nagyon hasonlít a huskyra, de a tulajdonságai nélkülözik a hasonlóságot. A fajta kialakulása véletlen műve volt. A 1970-es évek ben Linda S. Spurlin egy vendégségben felfedezett egy kis husky szuka kutyát, aki egy alaszkai husky és egy ismeretlen fajtájú, kistestű kutyától származott. Curioust Linda elkérte és elvitte Wasillába, ahol tenyészteni kezdte. Önálló fajtaként 1995-ben ismerték le, nagyon ritka a világon 1500 egyed él.
Megjelenése:
Izmos, spicc fajtájú kutya. Három méretben tenyésztik: standard, mini, és play. A feje ék alakú. A hegyes fülei háromszög alakúak, magasan tűzöttek. A szeme mandulavágású, színük sötét. Az orr egyenes, legtöbbször fekete, de a rózsaszín csíkos, úgy nevezett “hóorr” lehet. A nyaka kicsi, a háta rövid egyenes. A hasa enyhén felhúzott. A lábai egyenesek, közepesen hosszúak. A farkát a hátára kunkorítja. A szőrzete félhosszú, dús, az aljszőrzet sűrű. A színe lehet fekete -fehér, szürkés-fehér, vöröses-fehér, és hófehér. Az arcon fehér maszk van.
Természete
Nagyon intelligens és kíváncsi. Ez a fajta gyors és fürge. Ragaszkodó és tanulékony. Kiváló jelzőkutya és bár a teste kicsi, önbizalma igen nagy. A mozgás igénye a kicsi termete ellenére nagy. A gazdájához hű, az idegenekkel szemben bizalmatlan. Ugatós fajta. Természete kedves, ezért napjainkban terápiás kutyaként alkalmazzák, emellett kitűnő társ a mindennapi életben.
Várható élettartama 14 év.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ausztrál silky terrier

Közepes termetű, izmos kutya. Feje hosszúkás, szeme kék. Fülei fejéhez simulnak. Kissé magas ágyéka van, …

Hozzászólás