A biogén aminok kóros hatásai lehetnek: az enzimműködés zavarai, májelfajulás, májműködési zavar (acetonémia), csökkent tömeggyarapodás és takarmányértékesülés, tömeges elhullás, a tojás keltethetőségének csökkenése, befulladás, nitrit jelenlétében a karcinogén N-nitrózaminok prekurzorai.
A biogén aminok csökkentési lehetőségei: a takarmány rothadásának meggátlása, az állathullák, vágóhídi, tejfeldolgozási, keltetői stb. hulladékok azonnali feldolgozása. A biogén aminok felhalmozódása miatt rothadt ürüléket, bogáz- és szennyvíziszapot (többek között) takarmányozási célra felhasználni nem szabad.
A takarmány baktériumos eredetű bomlása
A termesztett és ipari műveletekkel előállított, továbbá a tárolt takarmányféleségek szaprofitacsírákkal többé-kevésbé szennyezettek. A szennyeződés mértéke függ a növény fajtájától, a takarmánykeverék összetételétől, a tárolás, a tartósítás és a feldolgozás módjától. A takarmány mikroflórájának ismerete lényeges abból a szempontból, hogy támpontot nyújt emésztőszervi, légzőszervi stb. betegségek felderítéséhez, továbbá a takarmány mikrobiológiai szennyezettségéből következtetni lehet egyes gyártási folyamatokra, ahol a tételek pl. fertőződhetnek, rothadási folyamatokon mehetnek át. A Magyar Takarmánykódex szakbizottsága jelenleg is újabb ajánlásán dolgozik.
Ha a gyomornedv sósavtartalma kevés, a kellően fel nem tárt gyomortartalomban a baktériumok elszaporodnak. Ennek következtében a bélcsatornában baktériumos fermentáció dominál.
A baktériumok károsító anyagcseretermékei (biogén aminok, toxinok stb.) a bélcsatornában vérkeringési, a szövetekben anyagforgalmi zavart, hasmenést, máj- és vesekárosodást váltanak ki.
Címkékállatok álom betegség etetés istállók juh lovak marha tenyészet
Ezt mindenképpen olvasd el!
Hogyan válasszunk háziállatot?
Nagyon fontos, hogy ha háziállatot szeretnénk tartani, jól gondoljuk meg, és csak olyat válasszunk, amelyik …