Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A biogén aminok kóros hatásai

Állategészség védelem: A biogén aminok kóros hatásai

A biogén aminok kóros hatásai lehetnek: az enzimműködés zavarai, májelfajulás, májműködési zavar (acetonémia), csökkent tömeggyarapodás és takarmányértékesülés, tömeges elhullás, a tojás keltethetőségének csökkenése, befulladás, nitrit jelenlétében a karcinogén N-nitrózaminok prekurzorai.
A biogén aminok csökkentési lehetőségei: a takarmány rothadásának meggátlása, az állathullák, vágóhídi, tejfeldolgozási, keltetői stb. hulladékok azonnali feldolgozása. A biogén aminok felhalmozódása miatt rothadt ürüléket, bogáz- és szennyvíziszapot (többek között) takarmányozási célra felhasználni nem szabad.
A takarmány baktériumos eredetű bomlása
A termesztett és ipari műveletekkel előállított, továbbá a tárolt takarmányféleségek szaprofitacsírákkal többé-kevésbé szennyezettek. A szennyeződés mértéke függ a növény fajtájától, a takarmánykeverék összetételétől, a tárolás, a tartósítás és a feldolgozás módjától. A takarmány mikroflórájának ismerete lényeges abból a szempontból, hogy támpontot nyújt emésztőszervi, légzőszervi stb. betegségek felderítéséhez, továbbá a takarmány mikrobiológiai szennyezettségéből következtetni lehet egyes gyártási folyamatokra, ahol a tételek pl. fertőződhetnek, rothadási folyamatokon mehetnek át. A Magyar Takarmánykódex szakbizottsága jelenleg is újabb ajánlásán dolgozik.
Ha a gyomornedv sósavtartalma kevés, a kellően fel nem tárt gyomortartalomban a baktériumok elszaporodnak. Ennek következtében a bélcsatornában baktériumos fermentáció dominál.
A baktériumok károsító anyagcseretermékei (biogén aminok, toxinok stb.) a bélcsatornában vérkeringési, a szövetekben anyagforgalmi zavart, hasmenést, máj- és vesekárosodást váltanak ki.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás