Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A biogén aminok

Állategészség védelem: A biogén aminok

Gazdasági körülmények között elsőrendű feladataink közé tartozik az avasodás megelőzése. Ezt a komplex feladatot a termesztett növény fajtaválasztásával, a nemesítéssel, a betakarítási mód és a szárítási eljárások helyes megválasztásával, a tárolási módszerek javításával lehet elérni. Alapvető eszköz, hogy a növények természetes antioxidáns- (Evitamin, flavonoidok) tartalmát a természetes tárolás, feldolgozás során megőrizzük. Az őrleményeket lehetőleg minimális időn (egy-két napon) belül felhasználjuk. A takarmányozási célra gyártott zsiradékok hidrogénezéssel telíthetők. A telített zsírok előnye, hogy nehezebben avasodnak, csökken bennük a peroxidképződés lehetősége.
A takarmánykeverékek stabilitását rendszerint antioxidáns készítményekkel (EMQ, BHT stb.) növelik. Az antioxidánsokat 0,02-0,025%-os koncentrációban alkalmazzák a takarmánykeverékekben az avasodás késleltetésére. Az antioxidánsok többnyire premixekben vagy külön, tisztán hatóanyag formában kerülnek forgalomba. Az antioxidánsokat kb. tízszeres koncentrációban, a kezdeti peroxidmérgezés gyógykezelésére is fel lehet használni.
A biogén aminok sok takarmány természetes alkotórészei. Ezek az aminok aminosavak dekarboxileződésével, aldehidek és ketonok aminálódásával vagy nitrogént tartalmazó kötések hidrolízisével keletkeznek.
A takarmányban előforduló legfontosabb biogén aminokat heterociklikus és aromás aminok.• a hisztamin, a B-feniletilamin és a tiramin. Alifás aminok: putreszcin, kadaverin, spermidin, spermin.
A biogén aminok túlzott mértékű képződési esetei: rothadt, penészes takarmányféleségekben, rothadt pillangósszilázsban, bemelegedett és rothadt tartályokban, bomló hullákban és belőlük készült vegyes állati fehérjetakarmányokban, trágyában, boigáziszapban stb.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás