Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A csontlágyulás

Állategészség védelem: A csontlágyulás

Oktanilag az angolkórhoz hasonló megbetegedés, amely a szervezetben sok csontokba való beépülésének hiánya miatt alakul ki. Gyakrabban fordulhat elő előrehaladottan vemhes vagy nagy almot szoptató kutyáknál is. Okai között elsősorban a foszforhiányt jelölhetjük meg. Embernél a csontváz erősen igénybe vett területei (mint a gerincoszlop és a medence) deformálódhatnak. A szilárd csontokban egyre inkább hidroxiapatitra cserélődnek a szokásos szervetlen anyagok. Különösen a szivacsos csontok csontgerendái válnak szélesebbé, amit a Havers-féle csatornák hiányos elmeszesedése követ. Mivel kevés ásványi anyag épül be, a csontok szilárdsága csökken, gyakoribbá válnak a csonttörések.
Tünetek. Első tünetként az állatok növekedésének üteme lassul. Étvágytalanná válnak, s nemegyszer nyalakodás jelentkezik. A kezdetben enyhe sántítás súlyosbodik s kiterjed mind a négy végtagra. Bár nyomásra az állat fájdítja végtagcsontjait, azonban a csontos ízületi végein (az angolkórtól eltérően!) nem találunk duzzanatokat. Gyakrabban fordulnak elő a bordák és a medencecsont törései, amelyek lassan, nagy csontszaporulat keletkezésével gyógyulhatnak. Az utóbbi később szülési akadály lehet. Az állat nem szívesen mozog, inkább fekszik. Tejhozama csökken, majd elapad.
Gyógykezelés. Csak enyhe fokú megbetegedés esetén lehet eredményes. Lucerna, széna és búzakorpa etetése, szénsavas mész (CaC03) és 30-50 g Na2HPO4 perorális adagolása javasolt.
Megelőzés. A tehenek kalcium- és foszforszükségletének fokozott szem előtt tartásával. A nagy tejhozamú tehenek esetében a kalcium és a foszfor aránya az ideális (1,6:1) értéket közelítse meg, de 2:1-nél tágabb ne legyen. A szárazon állás alatt az 1:1 Ca:P arány a kívánatos. A megfelelő D-vitamin-ellátás a csontlágyulás megelőzésének egyik feltétele.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás