Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Az ellési bénulás

Állategészség védelem: Az ellési bénulás

Tipikus domesztikációs, hiperprodukciós betegség, amely a szelekció és a sokszor hibás takarmányozás eredményeként alakul ki. A megbetegedés túlheveny vagy heveny anyagforgalmi zavar, melyet a vérplazma Ca2+-szintjének fiziológiás érték alá esése, izomgyengeség, bénulás, elfekvés és tudatvesztés jellemez.
A betegség kiváltásában a vemhes állatok gyakran csökkent mértékű (47-70%-os) táplálkozása, esetenkénti étvágytalansága, az intenzív vehemépítés Caz+- és P043-igénye (1 g/ó Ca2+) egyaránt szerepel. Nem hanyagolható el azonban az ellést közvetlenül megelőző, illetve az azt követő időszak CaZ+:P043- koncentráció-változása sem. Különösen azért nem, mert gyakori ok, hogy ez az arány akár 5-6:1. Ilyen behatásra az állatok szervezetében a parathormon- (paratirin-)termelődés gátlása és a tireokalcitoninszint emelkedése a Ca2+-szintet csökkenti. A kórra jellemző klinikai tünetek akkor jelentkeznek, ha a vér Ca2+-tartalma 2 mmol/1 alá, szervetlen P04′-tartalma pedig 0,969mmol/1 alá esik. Abban az esetben viszont, ha az előbbi változásokkal egyidejűleg a vérplazma Mg2+-tartalma 1,23 mmol/1 fölé emelkedik, az állatoknál bódultság jelentkezik.
Tünetek. A megbetegedett állatok étvágytalanok, gyakran lefekszenek, nem szívesen kelnek fel. Később egyre erősödő izomgyengeség és fokozódó bágyadtság uralja a kórképet. Az izmok gyengeségének fokozódása – ami bénulásokat okoz – előbb-utóbb a betegségre tipikus testhelyzetbe kényszeríti az állatot. A beteg szarvasmarha maga alá szedett végtagokkal, S formában görbült nyakkal és az állra támaszkodó, előrenyújtott fejjel fekszik. E helyzetet a fejnek a mellkasra-marra való helyezése követi. Később szabálytalan légzés és keringési zavarok, valamint egyidejű felfúvódás miatt az állat elhullik.
Gyógykezelés. A betegség gyógykezelése során célszerű szerves kalciumkészítmények (Kalcium-glukonát, Nomilen) parenterális (lassú intravénás) bejuttatása 100-200 ml-nyi mennyiségben. Jó terápiás eredménnyel használhatók a különböző glükokortikoidok is. A betegség megelőzésére az ellés előtti időszakban Ca2+-ban szegény és P043ban gazdag takarmány (korpa) vagy 2%-nyi Phylafor premix (200 g/nap/állat) adagolása indokolt. Jó hatású az ellés előtt a 2-8. napon 5-106 NE D3-vitamin bejuttatása is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás