Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A kalcium- és foszforforgalom zavarai: Angolkór

Állategészség védelem: A kalcium- és foszforforgalom zavarai: Angolkór

Az angolkór (rachitis), amit régebbi szakszövegekben sertések szuszogókórja vagy csikók korpabetegségeként említettek, a fiatal és a még növekedésben lévő állatok betegsége, amely a csontképző elemekkel és a D-vitaminnal való nem megfelelő ellátás miatt alakul ki. Gyakori oka, hogy gyári takarmányokat gazdasági abrakkal hígítanak, vagy döntően ipari melléktermékkel takarmányoznak. A vékonybél működési zavarai, a kevés napfény és embernél a kalciol elégtelen bevitele mind-mind elősegítik a kórkép kialakulását.
Borjaknál a túl korai elválasztás és a sovány tejporon való tartás oka lehet az angolkór kialakulásának. A növendék marhákban a takarmányok nagyon tág kalcium : foszfor aránya is angolkórt idézhet elő.
Baromfi esetében a gyors fejlődésre szelektált brojlercsirke- és pulykafajták jóval igényesebbek, mint a kisebb testű társaik, ezért ezeknél már a takarmány összeállítás kisebb hibáit is gyakran követheti klinikai vagy szubklinikai angolkór, ami lényegesen ritkábban fordul elő kacsáknál, libáknál és galamboknál. Anya nélkül nevelt kutya- és macskakölyköknél gyakoribb a kór előfordulása, mint anyatejjel táplált társaikban.
Tünetek. A betegség szimptómái az ellátási zavar mértékétől függően néhány hét vagy több hónap múlva jelentkeznek. Megfigyelések igazolják, hogy állományszintű megbetegedések során először a legjobban fejlődő egyedek mutatnak tüneteket. Minthogy nem elégséges a szervetlen sók lerakódása a csontmátrixba, a csontok túl puhák, nagyobb megterhelésnek nem állnak ellen és deformálódnak, amik – különösen a csontok ízületi végein – duzzanatok formájában jól tapinthatók. A csontmátrix burjánzásai csomókat okoznak, így a bordákon „rózsafüzér” keletkezik. Az előbbiekkel összefüggésben az állatoknál mozgás- és tartászavar jelentkezik (has alá állított lábak, dongás állás), gyakori a sántaság, s előfordulhatnak görcsök is. A fogak zománchiányosak, könnyen mozgathatók, nehezen váltódnak. Emiatt az állat lassan és keveset eszik, soványodik.
Gyógykezelés. Növendék állatoknál a fajazonos tej (mint kalcium-, foszfor-, D-vitamin-forrás) értékesül a legkedvezőbben. Az angolkór kezdeti és nem túl súlyos eseteiben a szükségletnek megfelelő kalciummal és foszforral való ellátás elegendő a gyógyuláshoz. A kalciumhiány jó minőségű lucernaszénával vagy lucernaliszttel, a foszforhiány korpával szüntethető meg. Elengedhetetlen a D-vitamin parenterális alkalmazása is.
A kalciumhiány pótlására kalcium-karbonátot használhatunk, amelynek kalciumtartalma 40%. A foszforkiegészítésre a Phylafor is alkalmas készítmény. Ennek kalciumtartalma 41 g/kg, a foszfortartalma pedig 121 g/kg; relatív foszforhiány mérséklésére tehát jól használható, mert a Ca:P arány 0,34:1. Az AP- 18 kalcium- és foszfortartalma egyaránt 190 g/kg, ezért a két elem egyidejű hiányát az arányok megváltoztatása nélkül pótolhatja. A Nátrofor 196 g/kg foszfort és 71 g/kg kalciumot, a Neo-Nátrofor 220 g/kg foszfort és 85 g/kg kalciumot tartalmaz, de adagolásukkor a nátriumellátás korrekcióra szorulhat.
A megfelelő D-vitamin-ellátásról ugyancsak gondoskodni kell. A hiány esetén adható Phylasol ADE vagy Phylasol ADE koncentrált készítmény, esetleg Jolovit vagy Tetravit. A perorális és az injekciós D-vitamin-készítményt egyidejűleg ne adjuk a túladagolás veszélye miatt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás