Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A fogadó állomány

Állategészség védelem: A fogadó állomány

A fogadó állomány védőoltása csupán ritkán válik szükségessé, esetenként akkor, amikor fertőzés behurcolása valószínűsíthető. Mindezek elkerülésére a bevitelre szánt állatokat el kell különíteni, meg kell figyelni (általában 30 napig, sertés és vaddisznó esetén 40 napig, baromfit és nyulat pedig 21 napig). Ha a betegség már lappangott az állatban, akkor az elkülönítés időtartama alatt ez kiderül, és megakadályozható lesz a fertőzés tovaterjedése.
Az elkülönítőt állatorvosi engedély alapján lehet kialakítani erre alkalmas istállóban vagy legelőrészen. Az elkülönítőben külön állatgondozó személyzet dolgozik. A megfigyelés időtartama alatt korlátozni kell a személyi és áruforgalmat, a karanténintézkedéseket érvényesíteni szükséges. Elkülönítésnek minősül az az eset is, amikor az állattartó telepet egyszerre egy vagy több helyről származó állattal népesítik be, és ezeket egymástól elkülönítve tartják. Ilyenkor a megfigyelés idejét az utolsó állat beszállításától számítják. Vemhes állatokat az ellést követő diagnosztikai vizsgálatok eredményéig kell megfigyelés alatt tartani az elkülönítőben. Hasonló az eljárás az állatvásárról, -piacról, -kiállításról, -versenyről, -kórházból, -klinikáról visszahozott állatokkal is.
Az elkülönítőben lehetőség nyílik a megfigyelésen túl arra is, hogy az állatokat fokozatosan hozzászoktassák az állattartó telep tartási és takarmányozási technológiájához, ekkor pótolhatók bizonyos diagnosztikai vizsgálatok (vér, vizelet, bélsár mintavétele és laboratóriumi vizsgálata stb.), elvégezhetők egyes védőoltások, kialakulhat természetes immunitás bizonyos állományspecifikus fertőző betegségekkel szemben, alkalmazni lehet parazitaellenes gyógyszereket, gyógykezelést végezhetnek a szállítás alatt megbetegedett állatokon.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás