Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A fertőzések kiküszöbölése

Állategészség védelem: A fertőzések kiküszöbölése

Az állattartó telepeken belüli istállók állományai egymás közötti fertőzésének kiküszöbölésére külön egységként kell kezelni a tenyésztő és az árutermelő részt. A termelőegységtől elkülönítetten kell kezelni az ún. fertőzésre gyanús épületeket (megfigyelő, betegistálló, kényszervágóhíd, boncolóhelyiség). Az idősebb állatok a telepen előforduló kórokozók nagy tömege miatt könnyen megfertőzhetik a fiatalabbakat a trágya szállítása vagy a legelőre hajtás közben. A nőivarú állatok mesterséges termékenyítése is lehetőséget nyújt a fedeztetés útján terjedő betegségek megelőzésére.
Törekedni kell arra is, hogy az istállókon belül lehetőleg azonos legyen az állatok immunállapota. Ennek megfelelően kívánatos, hogy a régebben is együtt tartott állatok és azok ivadékai is lehetőség szerint azonos épületben vagy épületrészben maradjanak. Szerencsés helyzet, ha pl. sertéstelepen annyi kocát tartanak, hogy a fiaztatót, az előhizlalót majd a hizlalóépületet azonos helyről származó állatokkal lehessen feltölteni. Így elérhető az egyszerre való kiürítés, fertőtlenítés, betelepítés gyakorlata.
Az állatok szállításával kapcsolatban alapvető szempont a minél rövidebb úton és minél kíméletesebben való szállítás. Ez a követelmény nem csupán gazdaságossági megfontolásból fontos, hanem állatvédelmi szempontból is, hiszen szállítás alkalmával az állatot hirtelen jelentős környezeti terhelés éri, amire nem tudott kellően felkészülni. A szállítással együtt járó stressz az állatok ellenálló képességének csökkenését okozza, ezért törekedni kell arra, hogy a megterhelés minél kisebb fokú legyen.
Kerülni kell a szállítás során azt, hogy az állatok fertőzést kapjanak, ám ők maguk se fertőzzenek meg más állatokat, ne következzék be mérgezés, sérülés, megfázás vagy hőguta. Törekedni kell arra, hogy minél kisebb legyen a szállítás okozta veszteség. Az átlag feletti termelésű állatok nehezebben viselik el a szállítás során fennálló pszichés megterheléseket, mert labilisabb a neurohormonális rendszer működése, élénkebb az anyagcseréjük, továbbá rosszabb az alkalmazkodóképességük. Rosszul tűrik a meleg hatását is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás