Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A foszforhiánnyal összefüggő kórformák

Állategészség védelem: A foszforhiánnyal összefüggő kórformák

A különböző foszfátok számos enzimatikusan katalizált szintézis, csoportátviteli és bontási reakció reakciópartnerei, illetve termékei (energiadús trifoszfátok, a cukorfoszfátok felépítése, a glükóz felszabadulása glükóz-6-foszfátból és a foszforolitikus bontási reakciók). Az állati szervezet foszforellátási zavarai sertésekben, baromfiban, de különösen kérődzők esetében nagy jelentőségűek.
Tünetek:
1. Fiatal állatokban lassul a növekedés, romlik az ásványi anyagok csontokba való beépülése, amiért is megnő az angolkór kialakulásának veszélye.
2. Idősebb állatok csontlágyulása leginkább foszforhiánnyal hozható összefüggésbe. Ha a takarmány Ca: P aránya tág (több mint 3,1:1), a nagy kalciumtartalom miatt még a takarmány meglévő foszformennyisége sem használódik fel, hiányállapot alakul ki.
3. Jellegzetesen romlanak a szaporodásbiológiai funkciók:
a) Mivel csökken a gonadotróp hormonok termelése, zavart szenved a tüszőérés, szabálytalanná válik az ivari ciklus, üszőknél elnyúlik a nemi érés folyamata, teheneknél nő a két ellés közötti idő, csökken a tejtermelés, de nő a hajlam a meddőség kialakulására is.
b) A vér mérhetően csökkenő foszforszintje felelős az ellés utáni megfekvés kórképéért; ennek során, bár az állat állapota kezdetben kielégítőnek tűnik (étvágya van, tekintete élénk), az ellés után közvetlenül vagy egy-két napon belül fekve marad, esetenként görcsök jelentkeznek. Az utóbbiak remegéssel kezdődnek, majd igen heves rángógörcsök jelentkeznek, amelyek akár elhullással is végződhetnek. Baromfinál foszforhiány során csontlágyulás és csontritkulás is kialakulhat.
Gyógykezelés. Ezen állapot Primalen inj. naponta kétszeri intravénás befecskendezésével, valamint szájon át 50-100 g Na2HP04, vagy Ca3(PO4)2 adagolásával kezelhető.
Baromfi foszforhiányakor a betegség megállapítását követően vízben oldódó készítménnyel, lökésszerű D-vitamin-kezelésben részesítjük az állományt, és CaZ+-, illetve Padaggal egészítjük ki a takarmányt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás