Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A kruppos gyulladás

Állategészség védelem: A kruppos gyulladás

A kruppos gyulladás során a megalvadó exszudátum (fibrinlemez) a nyálkahártyával lazán összetapad, arról könnyen leválasztható, így nem alakul ki mélyre terjedő regresszív elváltozás a nyálkahártyában. A gyomorban, a bélben, légcsőben stb. kialakuló fibrines álhártya mechanikusan könnyen távozik (pl. köhögéskor), a gyógyulás esélyei jók. A difteroid gyulladás esetében a fibrinogénben gazdag izzadmány nemcsak a felületre lép ki, hanem a mélyebb rétegekbe is, ennek megfelelően mélyre terjedő, fibrines átszövődés jön létre. A difteroid álhártya eltávolítása mélyre terjedő anyaghiányt okoz a nyálkahártyában, difteroid pörkök formálódnak (sertéspestis).
A szervekben előforduló fibrines gyulladás jobbára csak a tüdőt érinti, az alveoláris járatokban és az alveolusokban csapódik ki az izzadmány, gyakorta okozva ezzel a tüdőrészlet irreverzíbilis légtelenségét.
Hanyatló (regresszív) folyamatok jellemezte gyulladás (alteratív gyulladás)
A regresszívfolyamatokkal részben a kórok hatására közvetlenül, részben vérkeringési zavarok miatt közvetett módon találkozhatunk. Ekkor anyagcsere-zavarok, elfajulások, elhalások jönnek létre, mindezek csak passzív szereplői a gyulladásos folyamatnak.
A szeptikémia során különféle szervekben, a nyálkahártyákon gócos formában, korpaszerű vagy durvább elhalások képében fordul elő (baromfihimlő) az elhalásos gyulladás. Ha az elhalás mélyebbre terjed, akkor difteroid jelleget ölt.
Sejtsarjadzással járó (proliferatív) folyamatokkal jellemzhető gyulladás (proliferatív gyulladás)
A progresszív (proliferatív) folyamatok túlsúlya esetén beszélünk proliferatív gyulladásról. Heveny esetben főként hisztiociták, félheveny formában monociták és limfoid sejtek szűrik be a területet, míg idült lefolyáskor sarjszövet, illetve kötőszövet képződik a reparáció céljából. A savóshártyákon növedékek, megvastagodások, szemölcsök, polipszerű képletek jelennek meg. A parenchimás szervekben kötőszövetes átszövés következik be (máj- és vesecirrózis). A bőr és a bőr alatti kötőszövet idült gyulladásakor erőteljes megvastagodás jöhet létre (elefántiázis). Esetenként szemölcsszerű képletek formálódnak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás