Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Gennyes gyulladás

Állategészség védelem: Gennyes gyulladás

A gennyes gyulladás esetén nő a neutrofil granulociták száma a gyulladásos beszűrődésben és az izzadmányban. A gennyes váladék sárgás színű a fehérvérsejtekben lévő zsírcseppektől, találhatók még benne monociták, limfociták, hisztiociták, vörösvértestek és levált szöveti sejtek. A nyálkahártyákon jelentkező gennyes gyulladás jól gyógyuló kórforma, főként akkor, ha a természetes testnyíláson át az izzadmány (a genny) távozhat. Gyakori eset az idült gennyes gyulladás a méhben (piometra).
A savóshártyákon is jelentkezhet a gennyes gyulladás, az izzadmány felhalmozódásával a testüregekben. Az egyes szervekben diffúz beszűrődés következtében flegmóne vagy demarkáció után tályog alakulhat ki. Ez utóbbi besűrűsödve elmeszesedhet vagy sipolynyíláson át a külvilág felé feltörhet.
Az eres gyulladás alkalmával sok izzadmány képződik, szövetelhalás kíséretében. A gennyesztő és rothasztó baktériumok hatására híg, bűzös, zöldessárga, zavaros folyadék keletkezik az érintett területen. A kórforma belső szervekben, savóshártyákon és nyálkahártyákon alakulhat ki. Utóbbi esetben putrid gyulladásról beszélünk (méhben, bronchusokban).
A vérzéses gyulladás önállóan ritkán, inkább savós-véres, illetve savós-gennyes-véres gyulladás formájában jelentkezik. A kapillárisok fala sérülhet súlyos takarmányozási hibából, fertőzések vagy mérgezések következtében, így a vörösvértestek kilépnek a vérpályából.
A fibrines gyulladás esetén a vérerekből nagymennyiségű, fibrinogénben gazdag és alvadásra hajlamos izzadmány lép ki. A fibrin finom fonalak alakjában kiválik a szövethézagokban vagy a szervek felszínén. A savóshártyán kiváló fibrin füstszerűen elhomályosítja azt, pókhálószerűen jelenik meg (heveny sertésorbánc). A nyálkahártyákon ez a gyulladás két formában fordulhat elő.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás