Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A leggyakoribb termesztési és betakarítási hibák

Állategészség védelem: A leggyakoribb termesztési és betakarítási hibák

Szennyeződések.- a túladagolt, egyoldalú műtrágyázás, a termesztett növények szennyeződése állattartási, ipari és kommunális szennyvízzel (hígtrágya), takarmányok szennyeződése ipari üzemekben keletkezett porral, gázzal, szuperfoszfáttal stb.
Betakarítási szennyeződés: földdel, kövekkel és fémdarabokkal, trágyával, gépjárművön maradt kemikáliával stb.
Termesztési kérdések: mérgező és gátló faktorokat tartalmazó növények termesztése, a túl korai betakarítás, elöregedés, megfagyás stb.
Tárolási és tartósítási hibák: a takarmány kémiai bomlása, a takarmány baktériumos eredetű bomlása, a takarmány gombás eredetű szennyezettsége, a takarmány idő előtti felhasználása.
A takarmány kémiai bomlása
A takarmányban a raktározás idején többirányú, jelentős folyamatok játszódnak le. A kémiai változások mértéke és sebessége a környezeti tényezők (víz, hőmérséklet, fény, baktériumok és penészgombák jelenléte stb.) függvénye. Eredménye lehet egyrészt kedvező (fenolos vegyületek bomlása, gátló faktorok csökkenése, az ízletesség növekedése stb.), másrészt az állatokra nézve kedvezőtlen: vitaminok és zsírok, táplálóanyagok oxidációja, biogén aminok keletkezése. Közülük a gyakorlati megjelenésük alapján két jelenséget, az avasodást és a bigén aminok keletkezését emeljük ki.
Az avasodás gyűjtőfogalom, amelyen a takarmányhoz adott, illetve a takarmányban lévő természetes zsírok oxidációját, monolitikus elbomlását és a másodlagos oxidációs folyamatokat (C-, E-vitamin, karotinoidok stb. bomlását) értjük. Jellemző, hogy az oxidációs folyamatok a természetes takarmányféleségekben rendszerint az antioxidáns vagy prooxidáns vegyületekben (C-, E-vitamin, karotinoidok, flavonoidok stb.) kezdődnek, majd áttérnek a telítetlen zsírsavakra. Takarmánykeverék előállítását követően a folyamat már bonyolultabb, mert először oxidálódnak a takarmányzsír antioxidánsai, majd a takarmányzsír telítetlen zsírsavai, és ezeket követik a gabonafélék vagy magvak természetes antioxidánsai.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás