Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A seb

Állategészség védelem: A seb

A szervezetet alkotó szövetek külső behatásra bekövetkező folytonossági hiányát sebnek nevezzük.
A testet fedő bőr és a külvilággal közvetlenül érintkező testüregeket borító nyálkahártya sebei külső sebek, a kültakaró sérülése nélkül bekövetkező és a belső szerveken keletkezett sebek a belső sebek.
Egyszerű, ,felszínes sebről beszélünk, ha a sebzés csak a bőrre vagy a bőrre és a bőr alatti felületesebben helyeződő szövetekre (pl. pólya, izomzat) terjed. Ha a sebzés ezen túl, mélyebbre hatol és más szövetek is (pl. ér, ideg, ín, csont) sérülnek, komplex, mély sebekről szólunk.
Ha a sérülés következtében egy testüreg (koponya, mellkas, has, ízület stb.) is megnyílik penetráló seb keletkezik. Ha viszont a sebzés hatására üreges szerv (gyomor, bél, húgyhólyag stb.) nyílik meg, a keletkezett sebet perforáló sebnek nevezzük.
A seb külső behatásra keletkezik, ami (a műtéti seb kivételével) véletlen vagy szándékos sérülés következménye. Ez utóbbiakat alkalmi sebeknek is szokás nevezni.
A sebek megjelenési formái a sérülés körülményeitől függőek. A seb külleme, alakja, mélysége, a sebszélek helyzete (vonalas, tátongó) a sérülést okozó behatástól és a sebzés irányától függ. A rugalmasrost-sérüléssel járó seb széle tátongó, mert a rugalmasrost-végek széthúzzák a sebszéleket. A sérülési felszínre érintőlegesen (tangenciálisan) ható erő szakított, lebenyes sebet ejt, amelynek legsúlyosabb foka a sérülés behatására bekövetkező teljes anyaghiány. Ha a sebző tárgy a test felületéhez képest hosszirányban mozdul el, metszett, ha viszont merőlegesen hat, vágott seb jön létre. Tompa erőművi behatás (pl. rúgás, ütközés, elgázolás) a testfelületeken zúzott sebeket hoz létre. Hegyes eszközök kerek, ovális vagy résszerű bemeneti nyílás után szúrási csatornát alakítanak ki, vagyis szúrt sebet okoznak. A különféle állatok támadása következtében gyakran keletkeznek harapott sebek, amelyek egyúttal szúrt, zúzott vagy szakított sebek is. A lőfegyverek lövedékei vagy repeszdarabok lőtt sebeket okoznak. Az utóbbi négy sebtípus, mivel nemritkán földdel vagy tárgyával szennyeződik, magában hordja a tetanuszos fertőződés lehetőségét is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás