Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A vese gyulladásai

Állategészség védelem: A vese gyulladásai

A vese gyulladásos elváltozásait döntően – az elváltozás során keletkező váladék minősége szerint – gennyes és nem gennyes gyulladásokként különíthetjük el.
A gennyes vesegyulladás (pielonefritisz) az egyik legfontosabb s ugyanakkor meglehetősen gyakori elváltozása a vese szövetközi állományának és húgycsatornácskáinak. Az ilyen jellegű gyulladás egyaránt érinti a vesemedencét és a vese parenchimáját. Függetlenül a kórokoktól, de attól függően, hogy a gyulladás a szövetközi állományban
vagy az érgomolyokban indul-e meg, a vesegyulladások glomerulonefritisz (az érgomolyagok gyulladása) vagy interszticiális nefritisz (a szövetközti állomány gyulladása) formájában jelentkeznek. Előbbi lehet diffúz és gócos jellegű. A diffúz formával döntően hosszantartó baktériumos fertőzöttség (pl. lovak mirigykórja) során vagy pL lovak fertőző kevésvérűsége esetén találkozhatunk. A gócos forma általában egy-egy érgomolyagra lokalizálódik, s gyakran azok elhalásához vezet, esetleg szervült infarktusok is kialakulhatnak.
A nem gennyes szövetközi vesegyulladás igen gyakori kórforma. Kialakulása leginkább toxikus-fertőző kórokoknak „köszönhető”, így pl. gümőkór, brucellózis, sertéstífusz, takonykór során egyaránt előfordulhat. A gennyes vesegyulladásokat a véráram révén a vesébe jutó gennykeltő baktériumok váltják ki (pl. újszülött csikók vérfertőzése, amely során a nem kellőképpen ellátott köldökcsonkon vagy szájon át jut a csikó szervezetébe a gennykeltő Actinobacillus equuli vagy A. suis). A szarvasmarhák fertőző vese- és vesemedence-gyulladását kiváltó Corynebacterium renale vetéléshez társulva idősebb tehenek gennyes vesegyulladását idézi elő.
Tünetek. Az állatok bágyadtak, a vesetájék nyomásérzékeny. Heveny gyulladás esetén magas láz, esetleg húgyvérűség is jelentkezhet. Az idült gyulladások során testszerte vizenyőkkel (hasvízkórral, bőr alatti ödémákkal) és lesoványodással találkozunk. Gyakran kevésvérűség, míg végül veseelégtelenség s az állat elhullása következik be.
Gyógykezelés. Szigorúan állatorvosi feladat. Minél korábban kap jelzést az állatorvos, annál jobbak a megbetegedett állat életkilátásai.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás