Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A szájgyulladás (stomatitis)és a garatgyulladás (pharyngitis)

Állategészség védelem: A szájgyulladás (stomatitis)és a garatgyulladás (pharyngitis)

A szájgyulladás a szájüreg, az ajkak, a nyelv és az íny nyálkahártyájának gyulladása. Jelentősége egyrészt abban nyilvánul meg, hogy az állatok a nyálkahártya fájdalmassága miatt a szokásosnál jóval kevesebb takarmányt fogyasztanak, másrészt a fertőző betegségeknek vagy a toxikózisoknak lehet első, feltűnő tünete.
Tünetek. A szájgyulladásra általánosan jellemző az óvatos evés, a hosszan tartó rágás, a bőséges nyálzás; az elülső lábakon a szőr a rátapadó nyáltól csapzott, a jászol nedves, a száj nyálkahártyája kipirult. A lehelet émelyítő és édeskés szagú, a horpaszok besüppedtek, a kondíció romlik. A szájüregben a nyálkahártya, a regionális nyirokcsomók és nyálmirigyek enyhe duzzanata is jelentkezhet.
Gyógykezelés. A szájgyulladás tüneteit mutató állatokat a kórokok tisztázásáig célszerű elkülöníteni. A szájgyulladás formájának észlelése és megállapítása egyszerű, de
az előidéző okot csak állatorvos nagyon részletes egyedi és állományvizsgálattal, valamint a környezet (tartás, takarmányozás, járványügy) alapos tanulmányozásával állapíthatja meg. Gyógykezelésre azokat a speciális rendszabályokat és módokat alkalmazzuk, amelyek ezekben a kórformákban indokoltak.
A garatgyulladás (pharyngitis)
A garat nyálkahártyájának hurutos, kimaródásos, felrakódásos, beszűrődéses gyulladása, amely az áll alatti, a garat mögötti és a felsőnyaki nyirokcsomók bántalmazottságával együtt jelentkezhet. Leggyakrabban a lovakban, a kutyákban és ritkán sertésekben fordul elő.
Tünetek. A garatgyulladást az óvatos rágás, a nehezített nyelés, a takarmány félrenyelése és visszaejtése kíséri. A garattájék nyomásra érzékeny, a lovak és a kérődzők fejüket feltűnően előretartják. Az elváltozást többnyire hőemelkedés kíséri.
Gyógykezelés. A garatgyulladás az esetek nagy részében fertőző betegségek kísérő tünete, ezért elsődleges feladat a betegségre gyanús állat elkülönítése és a kórok körültekintő állatorvosi felderítése, valamint megszüntetése.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás