Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Az emésztőszervek betegségei

Állategészség védelem: Az emésztőszervek betegségei

A szervezet nyitott anyagi és energetikai kemodinámiás rendszer, amelynek a működéséhez szükséges anyag- és energia visszapótlás az emésztőszerveken keresztül történik. A szájüreggel kezdődő és végbélnyílással záródó csőrendszer rendkívül nagy munkát végez a felvett táplálék fizikai, kémiai feltárásán keresztül a felszívódási és a salakanyagok kiürítéséig, ezért rendkívül sérülékeny is.
A felvett takarmány összetétele és állaga alapján fizikai kórokként is jelentkezhet, de sokféle mérgező kémiai anyagot, gombatoxinokat, baktériumokat, vírusokat, parazitákat stb. tartalmazhat, amelyek meghatározott koncentrációban már károsítják az emésztő rendszert, és az általuk okozott betegségek hatnak a szervezet egész anyag- és energiaforgalmára.
A nagyüzemi tapasztalatok szerint a megbetegedések legnagyobb százalékát az emésztőszervi betegségek adják, amelyeknek kiváltásában az üzemeltetési hibák játszanak szerepet. Leggyakoribb kórok maga a mennyiségileg, minőségileg, a termesztés, a tárolás és az előkészítés szempontjából kifogásolható takarmány, ugyanakkor az emésztőszervek betegségei fertőző betegségek kórtüneteiként is jelentkeznek.
A betegség tünetei a bonyolult szervrendszer egyes szakaszainak megfelelően változnak. Általános tünetként jelentkezik az étvágytalanság, amely a szervezet védekező reakciója a további takarmányfelvétellel szemben, a hányás, ami a garat, a nyelőcső, a gyomor kiürítését célozza, és a hasmenés, ami a béltartalom gyors kiürülését eredményezi.
Az étvágytalanságon azt a jelenséget értjük, amikor az állat a takarmányt lassan fogyasztja, a különböző takarmányféleségekből bizonytalanul válogat, keveset eszik, a takarmányt az etetőedényből kilöki, az etetőbe belefekszik stb. Az étvágytalanság maga még nem betegség, hanem bevezetője az emésztőszervek hurutos és gyulladásos megbetegedésének, kísérő tünete lehet egyes fertőző és paraziták okozta betegségeknek, a T-2 toxin jelenlétének, jelezheti a béltartalom továbbhaladását akadályozó folyamatokat és a szervezet egyes anyagforgalmi zavarait.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás