Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A nyelőcső eltömődése (obturatio oesophagi)

Állategészség védelem: A nyelőcső eltömődése (obturatio oesophagi)

Főként a szarvasmarhák, ritkábban a lovak és a sertések megbetegedése, amely rendszerint egyedi megbetegedés formájában jelentkezik. A szarvasmarhákban felfúvódással jár együtt. A hosszabb ideig való eltömődés a nyelőcső falának elhalása miatt veszélyes.
A szarvasmarhát a mohó takarmányfelvétel (répa, burgonya, alma, répafejes szilázs, szárított répaszelet), a gümőkór, a sugárgombás betegségek következtében megnagyobbodott gátorközi nyirokcsomók hajlamosítják a nyelőcső eltömődésére.
Lovakban a koplaltatás utáni első, rágás nélkül, mohón lenyelt szálas takarmány okozhat nyelőcsőgörcsöt és -eltömődést.
A sertések nyelőcsövét főleg a nyelőcső kezdetén megakadt kukoricacső, a mohón fogyasztott darabos tök, a hiányosan főzött burgonya, esetleg csontdarab tömi el.
Az eltömődés rendszerint úgy alakul ki, hogy a lenyelt tárgyak a nyelőcső falát erősen kifeszítik, a fennakadt képlet alatt és felett a nyelőcső görcsösen összehúzódik. A görcs a folyamatosan fennálló helyi ingerek miatt magától ritkán oldódik.
Tünetek. A kérődző állatok a nyelőcső eltömődése után gyorsan felfúvódnak, mert a bendőgázok böfögés útján nem tudnak eltávozni. Ha az eltömődés a nyelőcső mellkasi bejáratáig terjed, a nyak bal oldalán tömör képlet látható vagy tapintható. A sertések és lovak éhségükben az ivóvizet és a takarmányt a szájukba veszik, de lenyelni nem tudják. A szájüregbe vett folyékony vagy szilárd anyag a szájszögleten át visszaesik. Hegyes tárgyak lenyelése esetén a nyelőcső fala átfúródhat, és körülötte jól szembetűnő beszűrődés látható.
Gyógykezelés. A nyelőcső eltömődésének észlelésekor gondoskodjunk azonnali állatorvosi segítségről! Elsősegélyként a torokban, a nyelőcső kezdeti, esetleg nyaki szakaszában fennakadt idegen tárgyat lapos tenyérrel vagy ököllel a torok irányába kíséreljük meg masszírozni. Eredményt érhetünk el, ha szájterpesztő felszerelése után a nyelőcsőben szondával óvatosan törekszünk a fennakadt anyag szétzúzására, továbbjuttatására. A szarvasmarha szúrcsapolása csak akkor indokolt, ha a felfúvódás már igen súlyos légzési és keringési zavarokat okoz.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás