Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Az előgyomor felépítése és működése

Állategészség védelem: Az előgyomor felépítése és működése

A kérődző háziállatoknak összetett, több üregű gyomra van, amely különleges nyálkahártyával bélelt előgyomrokból és a tulajdonképpeni mirigyes gyomorból áll. Az előgyomrok közül a bendő (rumen) a legnagyobb, a recés (reticulum) és a leveles vagy százrétű (omasus) lényegesen kisebb.
Az újszülött állat előgyomorai kicsinyek. A bendő és a recés erősebben fejlődik, úgyhogy a kifejlett állatban a bendő a gyomor 80%-át teszi ki, űrtartalma a szarvasmarhában 100-200, a juhban 25 l-ig terjedhet. A recés gömb alakú, és űrtartalma szarvasmarhában 13-15 l. A recés a levelessel szűk, záróizomzattal ellátott nyíláson, a bendő felé pedig tág úton közlekedik. A százrétű vagy leveles szerkezete jellegzetes, mert a könyv lapjaihoz hasonlóan fekszenek egymás mellett a különböző nagyságú szaruszemölcsökkel ellátott levelek. Számuk a szarvasmarhában 100, egyéb kérődzőkben pedig 80. A leveles űrtartalma szarvasmarhában 15-17 l. Az oltó vagy mirigyes gyomor már emésztőmirigyekkel ellátott nyálkahártyával rendelkezik, hosszúkás, körte alakú zsák, űrtartalma szarvasmarhában 10-15 l.
A kérődzők gyomrában fontos szerepet tölt be a nyelőcsővályú működése. A nyelőcsővályú félig nyitott cső, amelynek két izmos széle egymáshoz fordul, és így zárt csővé alakul át. A nyelőcsővályú a nyelőcsőnek a bendő tornácába való beszájadzásától a százrétű fenekén az oltóig terjed. Ha a nyelőcsővályú zárt, akkor az ivóvíz vagy a folyékony táplálék – zárt csövön keresztül – közvetlenül az oltóba jut. A nyelőcsővályú-reflex kiváltása különösen borjúkorban rendkívül fontos, mert megakadályozza, hogy a tej a bendőbe kerüljön és ott esetleg rothadásnak induljon.
Mesterséges nevelés során arra kell törekednünk, hogy a borjak a 38-39 °C hőmérsékletű tejet kis kortyokban, lassan nyeljék le, mert ha mohón, nagy kortyokban fogyasztják, a nyelőcsővályú megnyílik, és tartalma a bendőbe ömlik. A nyelőcsővályú záródását 15-25 °C-os tej felhasználása esetén is el lehet érni, ha a tejpótló tápszert vagy a borjútejet mono- és dikarbonsavakkal 4,2-4,7 pH-ra savanyítják (pingvintej). A kérődzők előgyomrának rendeltetésében lényeges szerepet játszik a kérődzés, a bendőbeni mikrobiális tevékenység és a bendő motorikája.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás