Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A szarvasmarha fertőző rhinotracheitise

Állategészség védelem: A szarvasmarha fertőző rhinotracheitise

A szarvasmarha fertőző rhinotracheitise (orr- és légcsőgyulladása) lázas általános tünetekkel, orrfolyással, kötőhártya-gyulladással, a légutak, esetenként az agyvelő gyulladásával, vetéléssel, illetve a nemi szervek nyálkahártyájának a gyulladásával járó betegség.
Kóroktan. A szarvasmarhák fertőző rhinotracheitisének okozója a Herpesviridae családba tartozó BHV-1 (Bovine Herpes Vírus). A vírus fiatal szarvasmarhákban általános légzőszervi tüneteket okoz, idősebb állatokban a felső légúti forma előfordulása a gyakoribb. A vírus iránt a szarvasmarha és rokonai fogékonyak, de megtelepedhet a kórokozó vadon élő kérődzőkben és kecskében is, ám ezeknek nincs szerepük a fertőzés terjesztésében.
A vírust élő állattal hurcolják be a fogékony állományokba. Főként aerogén úton terjed, s virulenciájától és egyéb tulajdonságaitól függően okoz különféle kórképeket.
Kórfejlődés. A belélegzett vagy szájon át bejutott vírus a légúti nyálkahártyák gyulladását okozza. A vérárammal, az idegek mentén elterjed a szervezetben, és a borjak agyvelőgyulladását, vemhes tehenek vetélését okozhatja.
Tünetek. A betegség lappangási ideje kettő-öt nap. Fiatal, egy-két hetes borjak a fertőződést követően általános légzőszervi tünetekben betegszenek meg. Láz, bágyadtság, étvágytalanság, szapora légzés, köhögés orrfolyás jelentkezik.
A hat hónaposnál idősebb növendék szarvasmarhák fertőző rhinotracheitises megbetegedése elsősorban a felső légutakra korlátozódik. Emelkedő hőmérséklet, szapora légzés, savós orrfolyás, majd kötőhártya-gyulladás, nedves köhögés tünetei között beteg az állat. Súlyosabb esetekben az orr nyálkahártyája kölesnyi, lencsényi területeken elhal, és felületén fekélyek képződnek. A tartáshigiénia igényességétől függően másodlagos baktériumos (Pasteurella multocida, PP haemolytica) szövődmény súlyosbíthatja a kórképet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás