Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A szarvasmarha vírusos hasmenése

Állategészség védelem: A szarvasmarha vírusos hasmenése

A szarvasmarha lázas általános tünetekkel, nyálkás, véres hasmenéssel, ritkán az emésztőcsatorna nyálkahártyájában kimaródások képződésével járó betegsége, angol elnevezéssel: Bovine Vírus Diarrhoea, BVD.
Kóroktan. A szarvasmarhák vírusos hasmenésének vírusa a Togaviridae család Pestivirus genusának tagja. A vírustörzs különböző virulenciaváltozatainak tulajdonítható, hogy olykor súlyos megbetegedést okoz, de klinikai tünetek nélküli vírushordozás is előfordul az állatokban. A vírus iránt fogékony a szarvasmarha, a zebu, a bivaly, a jak és a vadon élő kérődzők. A juh és a kecske csak enyhe tünetek között betegszik meg a BVD vírusától, sertésben tünetmentes marad a fertőzés.
Kórfejlődés. A BVD vírusa beteg állatok bélsarával, tejével, bikák ondójával, tehenek vetélt magzatával, magzatvízzel terjed. A perzisztensen fertőzött szarvasmarhák a vírust hosszú ideig, akár életük végéig hordozhatják és tartósan vagy időszakosan üríthetik. A BVD vírusa az ondóban akkor is jelen lehet, ha más testváladékból már nem mutatható ki. A vírus szájon át és méhen belül fertőz, az emésztőcső nyálkahártyájában és annak nyirokszerveiben szaporodik el, majd a véráramba kerül.
A vérerek falának károsodása miatt vérzések keletkeznek, a nyálkahártyák hámján, különösen a szájban és az emésztőcsőben, kimaródások láthatók. A limfoid szervek károsodása miatt leukopénia és átmeneti immunszuppresszív állapot alakul ki. A csökkent ellenálló képességű állat gyakran fertőződik egyéb légzőszervi (IBR, PI-3, adeno) vírusokkal, amelyek (különösen baktériumos szövődmények esetén) tüdőgyulladást is okoznak.
A fertőzést követően 9-14 nap elteltével a fertőzött állat vérsavójában specifikus ellenanyagok jelennek meg, de ez nem jelenti a szervezet vírusmentessé válását. A vírus továbbra is jelen van a limfocitákban és a makrofágokban .
A vemhesség korai szakaszában fertőződött magzatokban fejlődési rendellenességek alakulnak ki. A későbbi szakaszban a magzat aktív immunválaszra képes, így passzív védelemmel jön a világra.
Tünetek. A BVD-vírussal való fertőződés az esetek túlnyomó részében tünetmentesen zajlik, de a frissen fertőzött egyedekben hasmenés, láz jelentkezik. A beteg borjak nyálzanak, könnyeznek, hasmenésük van. Az esetek túlnyomó részében egy-két hét alatt meggyógyulnak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás