Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Koronavírusok okozta hasmenés és a Rotavírus

Állategészség védelem: Koronavírusok okozta hasmenés és a Rotavírus

Kóroktan. A koronavírusok szarvasmarhák, juhok, sertések, lovak és kutyák, fiatal, vadon élő állatok bélsarában kimutatható kórokozók.
Borjakban, főként nagy állatlétszámú gazdaságokban, tél végén fordulnak elő istállójárványok. A kolosztrális ellenanyagok kiürülése után profúz hasmenést okoz az állományban. A vírus az éhbél és a csípőbél bélbolyhaiban, annak hámsejtjeiben telepszik meg. Ennek az a következménye, hogy megváltoznak a bélben a felszívódási viszonyok, hasmenés, folyadékveszteség alakul ki, ami az állatok kiszáradásához vezet. A koronavírus fertőzésének megakadályozása érdekében elsősorban a zárt állományok tartása és a tartáshigiéniai rendszabályok betartása a legfontosabb teendő.
Rotavírus-fertőzés
Kóroktan. A kórokozó a Reoviridae család Rotavirus genusának tagja. A vírust emberből, házi- és vadon élő állatokból izolálták. Bár szinte minden háziállatfajban kimutatták a vírus jelenlétét, leginkább újszülött borjakban van gyakorlati jelentősége.
Főként olyan borjakban okoz betegséget, amelyek nem kapnak megfelelő mennyiségű kolosztrumot.
A vírus elsősorban a vékonybél elülső és középső szakaszában telepszik meg. Ennek hatására a bélbolyhok megrövidülnek, felszívódásra alkalmatlanná válnak, hasmenést, majd exszikkózist eredményeznek. A rotavírus okozta kórképet súlyosbítja egyéb (pl. korona-), vírus, illetve enteropatogén Escherichia coli törzsek jelenléte.
Védekezés. A kolosztrális védelem igen nagy szerepet játszik a rotavírus-fertőzés megelőzésében. Az aktív védelem vakcinával való növelésére az E. coli elleni védettséget is adó vakcinával jó tapasztalatokat nyertek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás