Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Gümőkór

Állategészség védelem: Gümőkór

A MM tuberculosis az ember gümőkórjának leggyakoribb okozója. A fertőzés forrása a beteg ember, háziállataink közül a sertés és a kutya terjeszti a kórokozót. A M. tuberculosis szarvasmarhában jóindulatúan zajlik, spontán gyógyuló folyamatot okoz. A fertőzés jelentőségét az is adja, hogy az állatok tuberkulinra reagálnak.
Sertésekben alimentáris eredetű fertőzést okozhat az étkezdékből származó moslék feletetése. Ilyen esetekben a gümőkóros elváltozás a bélfodri nyirokcsomókban fejlődik ki, de generalizálódhat a folyamat.
Kutyák és macskák fertőzött ember közelében fertőződnek, majd generalizált gümőkór fejlődik ki.
A papagájok és kanárimadarak leggyakrabban M. tuberculosis-fertőzést szenvednek, de fogékonyak a MM avium és a M. bovis iránt is. A fertőzés forrása rendszerint a beteg ember.
A fertőzött sertésállományokat le kell vágni, a biztosan fertőzött állatokat ki kell irtani, gondos fertőtlenítést kell végezni. A fertőzés eredetét ki kell vizsgálni.

Gümőkór
A gümőkór (tuberkulózis) rendszerint idülten lezajló, specifikus gyulladásos folyamatokkal, a megtámadott szövetek elhalásával, beolvadásával járó, fertőző betegség, amely az emberben, a házi- és vadon élő emlősállatokban, valamint a madarakban egyaránt előfordul.
A háziállatok gümőkórját a Mycobacterium genus tagjai okozzák. A mikobaktériumok közül a Mycobacterium tuberculosis az ember, a sertés, a vaddisznó, a nyúl és a papagájok, a M. bovis az ember, a szarvasmarha, a szarvas, az őz, a sertés és a vaddisznó, ritkán egyéb házi- és vadon élő emlősállatok, a MM mikroti a mezei pocok és egér, a MM avium pedig a madarak gümőkórjának az okozója.
A mikobaktériumok jellemzője, hogy sav- és alkoholállók, a környezet hatásait viszonylag jól elviselik. A M. bovis a szarvasmarha bélsarában, legelőn 14 napig életképes marad, a napfény hatására azonban öt órán belül elpusztul. Beszáradt testváladékokban akár 150 napig is életképes marad, trágyában és alomban három hétig él a M. bovis. A tejben 80 °C-on 20 perc alatt elpusztul.
A szervesjód-tartalmú fertőtlenítő szerek kitűnő hatásfokkal alkalmazhatók a mikobaktériumok elpusztításában.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás