Állati eredetű fehérjetakarmányokat (húsliszt, vegyes állati fehérjeliszt stb.) takarmányozási célra forgalomba hozni vagy felhasználni csak akkor szabad, ha a szalmonellaés lépfene-baktériumokra vonatkozó vizsgálat eredményei negatívak. Számítani kell arra, hogy technológiai hiba következtében a termék utólag fertőződik (pl. gümőkór, lépfene, szalmonella) vagy az importált takarmányféleségekben fordulnak elő olyan szalmonellatörzsek, amelyeket hazánkban korábban még nem mutattak ki.
A takarmány gombás eredetű szennyezettsége
A takarmányt a mindenütt jelen lévő penészgombák a szántóföldeken és raktárainkban állandóan szennyezik. A penészgomba-szennyezettség mértéke szorosan összefügg a növény fajtájával, a növény ellenálló képességével, a szántóföldi termesztési rendszerrel, az éghajlati tényezőkkel (csapadék, hőmérséklet, napfény, páratartalom stb.) és az alkalmazott betakarítási módszerekkel. Ez a szálas- és szemestakarmányokra, sőt bizonyos fokig az alomra is vonatkozik.
A penészgombák kártételüket az alábbiak szerint fejtik ki:
– a takarmány táplálóanyag- és egyéb biológiailag aktív vegyülettartalmát elbontják, csökkentik a táplálóértéket, íz- és szaghibát okoznak,
– a penészgombák egyes anyagforgalmi termékei az állatokban károsítják az enzimrendszert, létfontosságú szervek működését, kedvezőtlenül változtathatják a bélcsatorna mikroflóráját,
– jelentős azoknak a penészgombáknak a száma is, amelyek az emberre és állatra egyaránt mérgező toxinokat termelnek.
A takarmányok penészesedése jelentős kárt okoz akkor is, ha a penészgombák anyagcseretermékei az állatokra teljesen ártalmatlanok, mert a takarmány táplálóértéke a penészgombák elszaporodása miatt csökken.
Címkékállatok álom betegség etetés istállók juh lovak marha tenyészet
Ezt mindenképpen olvasd el!
Hogyan válasszunk háziállatot?
Nagyon fontos, hogy ha háziállatot szeretnénk tartani, jól gondoljuk meg, és csak olyat válasszunk, amelyik …