Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A takarmányozási környezet tényezői

Állategészség védelem: A takarmányozási környezet tényezői

Ilyen esetben a tehénállásokat úgy kell kialakítani, hogy az állat közvetlenül a trágyacsatornába ürítsen; innen a trágyát mechanikus úton távolítják el. A padozat lejtése 3-4%-os, ami elősegíti a vizelet elfolyását, a padozat mielőbbi felszáradását.
Sertésistállókban a megfelelő higiéniai állapot biztosítása nagymértékben függ attól, hogy az állatok megszokják a trágyázótérre való ürítést, ahol a csatornázás és a (mechanikus vagy hidraulikus) trágyaeltávolítás ennek alapjául szolgál. A trágya számos fertőző és parazitás betegség előfordulásának lehet a forrása (colihasmenés, orsóférgesség).
Nagylétszámú sertéstelepen alapkövetelmény, hogy a hígtrágyát zárt csatornarendszeren át juttassák a telepen kívül kialakított, az istállótól 150-200 m távol lévő trágyagyűjtőbe.
A jó minőségű és exportképes állati eredetű élelmiszertermékek előállítása megköveteli az állatok számára a kifogástalan takarmány termesztését, hiszen ez meghatározó tényező az állatok egészségének fenntartásában, biológiai adottságaik kihasználásában. A takarmányok hibái, a nem megfelelő takarmányozási gyakorlat miatt a háziállatok termelése (hús, tej gyapjú, tojás) csökken, a szaporodásbiológiai zavarok jelentkezése kedvezőtlen hatású a szaporulatra, a szervezet csökkent ellenálló képessége miatt megbetegedések, elhullások következhetnek be, mindezek kedvezőtlenek az élelmiszer-termelés szempontjából. A teljes biológiai értékű takarmányban rendelkezésre állnak azok a tápláló- és hatóanyagok, amelyek megfelelő mennyiségben, arányban és jó minőségben elősegítik az állati szervezet zavartalan működését, annak megfelelő felépítését, így a kifogástalan minőségű élelmiszer termelését is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás