A tőgygyulladásokat a faktor- vagy indexbetegség kategóriájába soroljuk, amit az állat és a környezet kölcsönhatása jellemez. A szervezet próbál ellenállni a patogén kórokozók támadásának, valamint a nem megfelelő takarmányozás és állattartás következményeit igyekszik ellensúlyozni a védekező erők mozgósításával. Ha ez eredménytelen, akkor kialakul a tőgygyulladás. Mindezek mellett fontos hangsúlyozni az állat bizonyos sajátosságait, mint pl. a masztitiszrezisztencia egyes tehéncsaládokban, ami hosszú tenyésztési munka eredménye lehet. Ide sorolható még az esetleg megszerzett immunitás, ami nem mindig azonos mértékben kifejezett; fokozatos, egyedi és időbeli ingadozásokat mutat.
A fertőzés kockázatát illetően elsősorban a fertőzött tőgyből kendők, eszközök, a kéz által galaktogén úton terjesztett betegséget említjük meg, de szólni kell az alomból sérüléseken át vagy rovarok közvetítésével bekövetkező fertőzési lehetőségről is. A masztitisszel való fertőződéskor a szervezet védekezőreakcióval válaszol, ekkor nő a tejben a fehérvérsejtek és a limfociták száma. E sejtalakok mellett a tejmirigy szöveti állományában zajló regeneráció következtében mirigysejtek és hámsejtek is kiválasztódnak a tejjel. A védekező és szöveti eredetű sejteket összességükben szomatikus sejteknek nevezzük. A tejben a növekvő sejtszám önmagában még nem diagnosztikus értékű, egyes rizikófaktorok befolyást gyakorolhatnak a tej sejtszámára:
szárazra állítás előtt nő a sejtszám (kisebb térfogatra változatlan sejtszám jut, ez az ún. negatív hígulási effektus),
a fajták közötti különbség (a feketetarka tehén tejének magasabb a sejttartalma, mint a vöröstarkáé),
– az évszakok változása (a nyári hónapokban magasabb a tej sejttartalma),
– a takarmányozási hibák okozta ellenállóképesség-csökkenés miatt kialakuló tőgygyulladásban nő a tej sejtszáma,
– az állománynagyság szerepe: 1-15 állat esetén kisebb a tej sejtszáma, mint 50 tehénnél többet tartó üzemekben,
– a fejési technika eltérése: a sajtáros módszer esetén magasabb a sejttartalom, mint a vezetékes fejés esetén stb.
A tőgygyulladások kóroktanában számos, mintegy 200 baktériumfaj, vírusok, gombák és algák (Prototheca zopfü) is szerepelnek, a patogenitás és a virulencia széles határok között mozog. A leggyakrabban előforduló, Gram-pozitív kórokozók: Streptococcus agalactiae, Streptococcus dysgalactiae, Streptococcus uberis, Staphylococcus aureus, Actinomyces pyogenes. A Gram-negatív kórokozók közül jelentős az Escherichia coli, a Klebsiella pneumoniae és az esetenként istállójárványt okozó Pseudomonas aeruginosa.
A tőgygyulladások csoportosítására alkalmas lehet a mikrobiológiai szempontok érvényesítése: S. aureus, egyéb sztafilokokkuszok, sztreptokokkuszok, egyéb Gram-pozitív baktériumok, fontosabb Gram-negatív baktériumok, mikoplazmák, gombák, algák okozta kórformák megjelölése.
E fejezetben az osztályozás alapját a kórfolyamatok jellemző helyének megjelölése képezi, így három fő csoportot különböztettünk meg: hurutos, parenchimás és intersticiális tőgygyulladást, függetlenül attól, hogy milyen kórokozó áll a betegség hátterében.
Címkékállatok álom betegség etetés istállók juh lovak marha tenyészet
Ezt mindenképpen olvasd el!
Hogyan válasszunk háziállatot?
Nagyon fontos, hogy ha háziállatot szeretnénk tartani, jól gondoljuk meg, és csak olyat válasszunk, amelyik …