Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A tojás keltetésének zavarai

Állategészség védelem: A tojás keltetésének zavarai

Manapság számosan foglalkoznak különféle madárfajok tenyésztésével. Ebben a tevékenységben az egyik számottevő szakmai feladat a tojások megfelelő minőségű keltetése. E tekintetben is jelentős eltérések ismeretesek, hiszen más és más igényeket kell kielégíteni a keltetőüzemben, ahol nagytételben és korszerű, automatikusan vezérelt berendezésekben folyik a tojások keltetése, és mások a körülmények az ún. asztali keltetőgépek esetén, amelyekben kevés díszbaromfit vagy fürjet keltetnek. Ma még talán különlegességnek számít Magyarországon a strucc és az emu tartása és szaporítása, jóllehet az élelmezési célok mellett számításba kell venni bőrük, tollazatuk felhasználhatóságát, az emu zsírjának kozmetikai szerek, krémek céljára alapanyagként való alkalmazását is.
E fejezetnek terjedelmi korlátok miatt nem lehet célja, hogy víziszárnyasok, szárnyas apróvadak, továbbá tyúkfélék tekintetében a tojáskeltetéssel kapcsolatos részletes ismereteket az olvasó elé tárja. Ezekről magyar nyelvű szakkönyvben tájékozódhatnak mindazok, akik egy-egy számukra éppen aktuális feladatot kívánnak megoldani.
A tojások keltetése előtt számos teendőt kell elvégezni a későbbi, sikeres keltetés érdekében. Az állatfaji sajátosságok mellett rendkívül fontos pl. a tojások összeszedése, begyűjtése, tisztítása, fertőtlenítése, tárolása, osztályozása, válogatása, szállítása.
A keltetés alatt számos körülményt kell optimálisan biztosítani ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű eredményt kapjunk. Az állatfaji igények szerint szükséges a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat, légcserét és légmozgást, légnyomást kialakítani. Rendkívül fontos a tojások rendszeres forgatása. Az inkubációs idő alatt a keltethetőséget befolyásoló egyéb tényezőket (zaj, világítás, a levegő ionizáltsága) is figyelembe kell venni, továbbá gondoskodni kell a bújtatóba való tojásátrakásról.
A keltetés alatt az embrióhalandóságot számos tényező befolyásolhatja, így számolni lehet a tojásban rejlő okokkal: genetikai háttér, a törzsállomány egészségi állapota, takarmányozási hibák a tenyészállományban, de kóroki tényezőként számításba kell venni a helytelen tojáskezelést is.
Az eredményes keltetés nagyszámú tojás esetén igényli a mesterséges körülmények, feltételek optimális megteremtését, beleértve a megfelelő keltetőépületet a hozzá tartozó berendezésekkel együtt, továbbá a keltető működtetésének technológiáját is a keltetőtojás-ellátástól a naposkori ivarmeghatározásig.
Amint e néhány összefoglaló gondolatból kitűnik, a tojás keltetésének zavara számos okra vezethető vissza, a törzsállománytól kezdve a tojások előkészítésén át egészen a keltetés folyamatáig bezárólag. E munka eredményességét fokozhatja a keltetés előtt és alatt elkövetett hibák, problémák elemzése, ennek révén ezek a későbbiekben kiküszöbölhetők.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás