Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Fertőző betegségek

Állategészség védelem: Fertőző betegségek

Fertőző betegségnek nevezünk minden olyan kórformát, amely során egy alacsonyabb rendű kórokozó egy magasabb rendű szervezetet megbetegít és abban kóros folyamatot indít meg.
A kórokozó lehet baktérium, rickettsia, klamidia, vírus, szubvirális kórokozó stb. A fertőző betegség kialakulásának két alapvető feltétele van: a fertőző ágens bejutása a szervezetbe (expozíció) és a fertőzött szervezet fogékonysága (diszpozíció) a kórokozó iránt.
A kórokozó képesség vagy patogenitás a mikroorganizmus megbetegítőképességét jelenti. Ha ez a megbetegítőképesség több állatfajra is kiterjed, széles gazdaspektrumú (euryxen) a kórokozó, ha csak egyféle állatfajt képes megbetegíteni, szűk spektrumú (stenoxen) a kórokozó elnevezése.
A kórokozókat obligát (feltétlen) és fakultatív (feltételes) megbetegítőképességük szerint is feloszthatjuk. Az obligát patogenitás azt jelenti, hogy a kórokozó minden, a kórokozó iránt fogékony egyedet képes megbetegíteni. A fakultatív patogén kórokozó csak bizonyos hajlamosító tényezők hatására, illetve a szervezet ellenálló képességének csökkenése következtében képes kóros folyamatot megindítani a szervezetben. Látens fertőzésről akkor beszélünk, ha a kórokozó megtelepszik ugyan a szervezetben, de azt (esetleg bizonyos ideig) nem betegíti meg.
A fertőző betegség akkor válik járvánnyá, ha nagy virulenciájú (a kórokozó képesség foka) és terjedőképességű kórokozó állatról állatra, állatállományról állatállományra terjed. A járványok térbeli terjedése szerint az alábbi járványformákat ismerjük:
– az endémia kisebb méretű járvány, egy-egy állatállományra terjed ki, jól körülhatárolt területen,
– epidémiáról akkor beszélünk, ha a betegség egyik állományról a másikra terjed, akár nagyobb tájegységekre kiterjedően is,
– pandémia a járványforma neve, ha a járvány földrészeket érint.
A járványok időbeli lezajlását illetően a következő beosztás ismeretes:
– ha az állatok, állatállományok gyorsan, egymást követően betegszenek meg, robbanásszerű (explozív) járványról beszélünk,
– elhúzódó járvány akkor alakul ki, ha a betegség terjedése lassú.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás