Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A tüdővizenyő és a mellhártyagyulladás

Állategészség védelem: A tüdővizenyő és a mellhártyagyulladás

A tüdővizenyő (oedema pulmonum) gyógykezelése
Szarvasmarha- és lóállományban a tüdővizenyőre a nehezített és szapora légzés, a 80-100/perc pulzus, a kékesvörös kötőhártya (oxigénhiány), a nedves szörtyögés, a bőséges, gyakran halvány rózsaszínű orrfolyás hívja fel a figyelmet.
Gyógykezelés. A sertések hizlalási, a szarvasmarhák és a lovak tüdővizenyőjének állatorvosi megállapítása után a sürgős takarmányváltoztatás és a bélsárpangás megszüntetése az elsődleges feladat. Ezt követi az egyéb állatorvosi gyógykezelés.
Megelőzés. Takarmányváltáskor a fokozatosság elvét meg kell tartani. Új termésű gabonaféléket, amíg a szemtermésben az egyes enzimek aktivitása (tripszingátlók stb.) nem mérséklődik, takarmányozásra felhasználni nem ajánlatos. A hashajtó hatású takarmányok (tök, répa) vagy a takarmány-szárazanyagra számítva 0,4%-nyi keserűsó jó hatású lehet.
A lovak és szarvasmarhák tüdőbővérűségét keltő kórokok (füst, gőz, hő, tűző nap, huzamosabb elfekvés) a helyes termelési környezet kialakításával elkerülhetők.
Mellhártyagyulladás (pleuritis)
A mellhártyagyulladás aránylag ritkán fejlődik ki önálló alapon (szállítás, megfázás), legtöbbször a tüdő megbetegedéseihez társulva, másodlagos mellhártyagyulladás formájában észleljük. Így p1. gyakori a malacok gennyes mellhártyagyulladása, amely a hurutos, gennyes tüdőgyulladáshoz társul.
Tünetek. A mellhártyáról felszívódott bomlástermékek, baktériumtoxinok lázat váltanak ki. A mellhártya idegvégződéseinek izgalma fokozott köhögési ingerben, valamint szúrófájdalomban mutatkozik meg. A kiváltó fibrin érdessé teszi a mellhártya fali és zsigeri lemezét, ami dörzsölési zörej megjelenésére vezet, de egyúttal ez a dörzsölés fokozza a fájdalmat is. A felszaporodó mellkasi folyadék a tüdőt összenyomhatja és nehezítheti a légzést.
Gyógykezelés. Nyugodt elhelyezés, a gyulladás heveny, fájdalmas szakában hideg borogatás, amelyet később fölmelegedő borogatással válthatunk fel. Ezzel elősegíthetjük az izzadmány felszívódását az egyéb állatorvosi gyógykezelés mellett.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás