Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A tünetmentes meddőség (Repeat breeding syndrome)

Állategészség védelem: A tünetmentes meddőség (Repeat breeding syndrome)

A tünetmentes meddőség (Repeat breeding syndrome) szarvasmarhán és sertésen előforduló kórkép. Ezeken az állatokon a nemi szerveken klinikai elváltozást nem találunk, de a fertilitásuk azonos termékenyítési körülmények között sokkal csekélyebb, mint társaiké. Ún. problémás tehén esetén a két- vagy többszöri, kifogástalan ondóval való termékenyítés ellenére sem történik fogamzás, illetve gyakori a visszaivarzás, a klinikai vizsgálat eredménye negatív. Részletes laboratóriumi vizsgálatok segítségével azonban különféle okokat lehet feltárni:
– esszenciális táplálóanyagok hiánya,
– makro- és mikroelemek hiánya,
– termékenyítéstechnikai problémák,
– klimatikus tényezők,
– adaptációs nehézségek,
– hormonális diszfunkció,
– szubklinikai jellegű, idült méhhurut.
A kórforma leggyakoribb oka termékenyülési zavar és a korai embrióelhalás. Mindezek visszavezethetők az uterinális spermatranszport zavarára, az ondósejtek elmaradt „érésére”, átalakulására a nemi utakban (kapacitáció), a tüszőérés elnyúlására, a petesejt károsodására, méhen belüli vagy kívüli traumás vagy gyulladásos körülményekre.
Sertések közötti előfordulás esetén is gyakori a visszaivarzás, a termékenyülés elmaradása. Fiatal állatokon előfordul a nemi készülék fejlődési rendellenessége, idősebbeken a korai embrióelhalás.
A betegség kórjelzése rendkívül nehéz, mivel a fertilizációs zavar számtalan okra vezethető vissza, így fontos lehet legalább annak a megállapítása, hogy van-e ovuláció és kifejlődik-e a sárgatest. A gyógykezelés alkalmával az ellenőrzött ovulációval egyidejűleg alkalmazzuk a mesterséges termékenyítést, valamint az ovuláció siettetésére HCG vagy GnRH készítményt adunk. Ajánlható emellett az ivarzás szinkronizálása is PGFZaifa kezeléssel az ivarzást követő 8-15. nap között, majd ezt követően a 80. óra körül termékenyíthetünk. Így mintegy 50%-os vemhesülési arány érhető el.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás