Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Az A-vitamin hiánya

Állategészség védelem: Az A-vitamin hiánya

A levegő nagy vagy kicsiny relatív páratartalma hajlamosít bizonyos betegségek (nyálkahártyahurut vagy -kiszáradás) kialakulására.
A külső kóroki tényezők sorában megemlítjük azokat, amelyek kedvezőtlenül befolyásolják az állatok termelését, szaporodását. A takarmány csökkent mangántartalma zavart okoz az ivarzásban, a fogamzásban, a tejtermelésben és az utódok életképességében. A mangánhiány csökkenti a tyúkok tojástermelését, a tojáshéj igen kemény lesz, így romlik a keltetési eredmény.
Az A-vitamin hiánya is jól példázza a külső kóroki tényezők szerepét. Ez a vitamin a hámszövet védője. Hiányában a hámsejtek sérülékenyek lesznek, elfajulnak, elhalnak. A sérült vagy elfajult hám csupán gyenge védelmet nyújt a nyálkahártyákon élő baktériumokkal szemben, amelyek feltételesen kórokozók, ezért gyakran alakul ki hatásukra hurut vagy gyulladás. Ilyen alapon fejlődik ki az újszülöttekben a bél- vagy a légúti nyálkahártya gyulladása. Az A-vitamin hiányának tulajdonítható a teheneken előforduló szemecskés hüvelyhurut is, amely kísérő jelensége egyes különböző kóroktanú hüvelygyulladásoknak. A hüvelynyálkahártya hámrétegének csökkent ellenálló képessége miatt érvényesül a fertőző ágensek hatása, a felületen elődomborodó, tömött tapintású, kölesszemnyi, vörös majd szürkéssárga gócok jelennek meg.
A réz hiánya zavart okoz pl. a hemoglobin termelésében, továbbá egyes oxidáló enzimek (pl. tirozináz) képzésében. A következmény ilyenkor kevésvérűség, hasmenés, étvágytalanság, lesoványodás, fejlődésben való visszamaradás, gerincvelői idegrost-elfajulás miatti mozgászavar főként juhon és szarvasmarhán.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás