Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A röntgensugárzás káros hatása

Állategészség védelem: A röntgensugárzás káros hatása

A napfényben előforduló ibolyántúli sugarak nagy adagban denaturálják a fehérjéket, elpusztítják a sejteket és a baktériumokat, mérsékelt dózisban azonban rendkívül hasznosak. Közvetlen káros hatásuk bőrgyulladásban nyilvánul meg, amely súlyos, elhalásos formájú is lehet, kísérő jelenség ugyanitt a kóros pigmentáció (melanin-túltermelés). Az ún. fotodinamikus anyagok fokozzák a fény iránti érzékenységet. Ilyenek előfordulnak egyes takarmánynövényekben (korcshere, orbáncfű, pohánkák vagy pl. a zellerben), máskor a szervezetben keletkeznek a rendellenes hemoglobin-anyagcsere következtében (porfirinek).
A röntgensugárzás káros hatású, különösen az élénken működő, intenzíven növekvő és osztódó sejtekre. A fejlődő magzaton fejlődési rendellenességet, a nemi sejtekben mutációt okoz, a daganatos sejteket elpusztítja, így ez utóbbi hatás kedvezőnek tekinthető. A bőrben az erős sugárhatásra gyulladásos elváltozások jönnek létre, nehezen gyógyuló fekélyek és laphámrák keletkezése következményesen előfordulhat.
Az elektromosság kapcsán a villámcsapás említhető meg. Az ilyenkor jelentkező égési sérülés mellett vérzés, a bénult vérerek tágulata okozza a faágszerű, vörös, kiemelkedő sávokat, esetenként mechanikai károsodás is társul a képhez. A halál oka leggyakrabban a légzőközpont bénulása. Az áramütés káros hatása nagyrészt a sejtekben bekövetkező elektrolízisnek tulajdonítható, a szív és a központi idegrendszer (légzőközpont) károsodik. A halál oka ilyenkor a szív vagy a légzőközpont bénulása.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás